Borba za ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih postavki našeg djelovanja

Trenutno pregledavate Borba za ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih postavki našeg djelovanja

Ovo izvješće je zabrinjavajuće jer pokazuje neugodne istine o tome koliko se problemi iz ovog područja u Hrvatskoj tretiraju kao nedovoljno relevantni. – rekla je Irena Šimunić o Izvješću o radu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za 2021.

Kaže da je u javnom prostoru dominirala problematika spolnog uznemiravanja, femicida, menstrualnog siromaštva i političke participacije na lokalnoj razini. Ured pravobraniteljice naročito se suočio s velikim brojem pritužbi na seksualno uznemiravanje što je potaknuto inicijativama „Nisam tražila“ i „Me too“ koje su pružile platformu mnogim žrtvama za javno govorenje o svojim iskustvima.

„Klub Socijaldemokrata podržat će ovo Izvješće jer se iz njega jasno i nedvosmisleno vidi sa koliko detaljnom pažnjom i upornošću pravobraniteljica aktivno prati događanja u Hrvatskoj, ali i okruženju. Njen ured prati, analizira, upozorava, pomaže i daje preporuke i smjernice i ostalim akterima vezano za povrede postulata ravnopravnosti spolova na svim razinama i u svim oblicima. Njen je rad sveobuhvatan i posvećen i na tome joj zahvaljujemo.“ – kaže Šimunić.

Izražava žalost što svake godine čitajući ova izvješća vidimo da još uvijek nismo društvo jednakih već je naše društvo još uvijek puno neravnopravnosti, gdje su žene značajno manje zastupljen spol u sferama politike te javnoj, poslovnoj i društvenoj sferi života.

„Iako se više od 100 godina borimo za Hrvatsku po mjeri njenih građanki, za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova i neće biti sve dok se i dalje raspravlja o jazu u plaćama, rodno uvjetovanom nasilju, femicidu i svim ostalim preprekama s kojima se žene susreću, a pregledno i jasno su pobrojana u ovom Izvješću. Svaka borba, svako zalaganje i svaka promjena počinje od svakog od nas, tako i mi u Klubu Socijaldemokrata krećemo od sebe, ponosno ističući da nas vodi žena, dok je u vodstvu Kluba isti broj muškaraca i žena.“ – izjavila je Šimunić.

Kaže kako su Socijaldemokrati upozoravali na mnoge probleme što se tiče ravnopravnosti spolova i predlagali rješenja kao što je prijedlog izmjene Kaznenog zakona kako bi se femicid uvrstio kao zasebno kazneno djelo u Zakon što su vladajući odbili. Socijaldemokrati su, također, uputili otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Dobroniću gdje su naveli kako je nužno da sud kojim predsjeda odigra svoju ulogu rješavanja problema rodno uvjetovanog nasilja, no reakcije je izostala tvrdi Šimunić. Smatra kako zaštitne mjere moraju biti strože i temeljene na kvalitetnim sigurnosnim provjerama i odgovornom razmišljanju prema žrtvi. Kaže kako su od Vladinog ureda za ravnopravnost spolova tražili da donese nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova s kojom se kasnilo 7 godina te su uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena poslali predsjedništvu Sabora inicijativu da jedan od salona ponese ime Savke Dabčević Kućar kako bi imali bar jedan ženski salon kao simboličnu gestu za promociju inkluzivnosti i ravnopravnosti.

„Kako s tim prijedlogom tako i s Prijedlogom zakona o pobačaju nudili smo prijedloge koji nisu ideološki intenzivni, već bi trebali biti prihvatljivi svima, međutim vladajući odbijaju sve što dolazi od oporbe. O svim zakonima gdje je to moguće raspravljali smo uvijek iz perspektive ravnopravnosti spolova, pisali amandmane na Zakon o radu kako bi se položaj radnica na hrvatskom tržištu rada popravio – sve uzalud. Koliko vladajući brinu o ravnopravnosti spolova najbolje govori činjenica koliko ministarstava ne ispunjava zakonsku obvezu da moraju imati akcijski plan o postizanju ravnopravnosti spolova. Istraživali smo i to, ali podaci su porazni. Pokušavamo maksimalno pridonositi pokušajima postizanja ravnopravnosti spolova u hrvatskom društvu i konstantno nailazimo na prepreke od strane vladajućih. No bez obzira, Socijaldemokrati će se nastaviti boriti, predlagati, osvještavati jer je borba za ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih postavki našeg djelovanja. Bitno je vjerovati u bolje društvo, bolje društvo kojeg nema bez ravnopravnosti.“ – zaključuje Šimunić.