Domagoj Hajduković poziva Andreja Plenkovića da pomogne blokiranim građanima

Trenutno pregledavate Domagoj Hajduković poziva Andreja Plenkovića da pomogne blokiranim građanima
Domagoj Hajduković poziva Andreja Plenkovića da pomogne blokiranim građanima
  • Kategorija objave:Aktualno

Potpredsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da pomogne 240.000 građana čiji računi su blokirani, a Vladine mjere su ih potpuno zaboravile.

“Ovaj tjedan najavili ste mjere za pomoć pojedincima, kućanstvima i poduzetnicima kako bi prebrodili ovu zimu. Mjere ste prilagodili gotovo svim skupinama u društvu uključujući i studente, umirovljenike, poduzetnike, zaposlene i nezaposlene… Ali ipak zaboravili ste izuzetno ranjivu skupinu.

Naime, među stotinama tisuća naših sugrađana koji žive na rubu siromaštva, posebno se ističe jedna koja je, čini mi se, sustavno ignorirana. Radi se o 240.000 građana čiji računi su blokirani, na koje nitko ne misli i koje ste okrutno ostavili same na milost i nemilost zime i ekonomskog tsunamija koji nadire. Posebno brine činjenica da je broj građana čiji su računi u dugotrajnoj blokadi (dulje od godinu dana) u stalnom porastu.

Broj blokiranih potrošača u dugotrajnoj blokadi na dan 31.12.2020. je bio 159.588; 31.12.2021. ih je bilo 175.447, a 31.4.2022. 181.509, dakle oko 75% ukupnog broja blokiranih. Preživjeti moraju od iznosa koji im se isplaćuje na zaštićeni račun. Međutim, mnogi blokirani nemaju plaće, pa žive od primitaka koji su zaštićeni od ovrhe poput doplataka za djecu, invalidnine i sl. U periodu galopirajuće inflacije toj će već izuzetno ugroženoj skupini građana krpanje kraja s krajem postati nemoguća misija. Upravo zbog toga apeliram na Vas da pomognete blokiranima! Kako ne bi sve ostalo samo na apelu, postoji nekoliko brzih i jednostavnih mjera koje bi im značajno pomogle.

Naravno, uz njih treba ozbiljno izmijeniti Ovršni zakon koji se pokazao manjkavim i nepravednim u mnogim odredbama. Zbog toga neodložno predlažem sljedeće mjere:

1. Povećati iznos plaće zaštićen od ovrhe

2. Proširiti broj primitaka izuzetih od ovrhe

3. Promijeniti redoslijed naplate duga (prvo otplata glavnice a onda kamata a ne obrnuto kao što je sada slučaj) U nadi da se nećete oglušiti na potrebe ove ranjive skupine, očekujem hitnu akciju po ovom pitanju jer blokirani se smiju biti ostavljeni na cjedilu.”