Femicid konačno u Kazneni zakon

Trenutno pregledavate Femicid konačno u Kazneni zakon
  • Kategorija objave:Aktualno

Premijer Plenković danas je predstavio nove zakonske izmjene koje za cilj imaju suzbijanje nasilja nad ženama, a između ostalog uvode posebno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe.

Dakle, dvije godine nakon što je Klub Socijaldemokrata predložio upravo ovakvu zakonsku izmjenu, Vlada RH je napokon reagirala. Ono što su nama tada odbili, sada i sami predlažu. Pozdravljamo taj potez, no nije nam svejedno što je hrvatsko društvo u cijelosti i naročito žrtve takvih zločina, morali čekati niz godina dok se Vladi upali lampica. Ona predizborna, naravno.

Ne zanima nas njihov motiv, zanima nas rezultat. Ipak smatramo zanimljivim kako danas postupaju suprotno svom službenom mišljenju o našem prijedlogu izmjena zakona od prije skoro dvije godine u kojem su naveli kako „predmetna dopuna ne predstavlja nikakav novi sadržaj u usporedbi s trenutno važećim tekstom odredbe članka 87. stavka 21. Kaznenog zakona“ i da „kazneno djelo počinjeno zbog spola druge osobe već prema važećem zakonodavnom uređenju predstavlja zločin iz mržnje“.

Rekli su da je suvišno napraviti upravo ono što sada i sami rade, a premijer danas izjavljuje ono na što smo kontinuirano upozoravali – „da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo“.

Godinama to govori Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, godinama to govore i na to svojim akcijama upozoravaju udruge civilnog društva, godinama na to upozoravaju i mediji, godinama to govorimo i MI i to vrlo konkretnim zakonskim prijedlozima. Brojne su godine inzistiranja bile potrebne da Plenković shvati „da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo“.  Čestitamo mu na toj spoznaji.