Gorak okus slatkog pojeftinjenja

Trenutno pregledavate Gorak okus slatkog pojeftinjenja
Domagoj Hajduković - Gorak okus slatkog pojeftinjenja

Govoreći u Hrvatskom saboru o mogućem pojeftinjenju šećera na Hrvatskom tržištu, saborski zastupnika Domagoj Hajduković upozorio je da bi ono vrlo brzo moglo imati gorak okus.

Naime, u moru poskupljenja, svako pojeftinjenje je dobrodošlo, bar u teoriji. No, to ne mora uvijek biti tako. Cijena tone šećera u Europskoj uniji pala je s 1.000 na 800 eura po toni, a razlog pojeftinjenja je šećer iz Ukrajine koji je preplavio europsko tržište.

“Mi, Osječani smo tome već svjedočili tome što poremećaji na tržištu donose kada smo prije dvije godine ostali bez naše stoljetne šećerane. Od ukupno tri šećerane u Hrvatskoj, industrija šećera danas se svela na samo jednu, onu u Županji. Prije ulaska u EU šećernu repu je uzgajalo 1200 proizvođača, ove godine u kampanji je repu predalo tek njih 350” upozorio je Hajduković. “S 1,58 milijuna tona šećerne repe u rekordnoj 2007. godini, danas smo na 600.000 tona, dakle manje od polovice nekadašnje proizvodnje Izgubili smo samodostatnost u proizvodnji šećera, sa 135% pala je na 80%. Jedino što je raslo je uvoz, prošle godine bio je 18 posto veći od izvoza. Porazno za zemlju koja je nekad bila izvoznica šećera. Ove godine domaća se proizvodnja konačno počela oporavljati, cijene su se stabilizirale, no sada bi to sve moglo biti ozbiljno narušeno. Mislim da ne moram posebno objašnjavati što to znači za ono malo proizvođača šećerne repe koji su preostali.”

Završio je upozoravajući da je istok Hrvatske pogodilo niz pošasti, zadnje među njima veliki požar plastike u okolici Osijeka i svinjska kuga koja je na koljena bacila i ono malo preostalog svinjogojstva koja u Slavoniji i Baranji osim gospodarske ima i tradicijsku vrijednost. Ovo bi moglo biti kraj uzgoja šećerne repe, zato pozivao Ministarstvo da već sada učini nešto i ne čeka katastrofu koja bi mogla uslijediti.

U isto vrijeme, vladajući nas uvjeravaju kako sve u Slavoniji cvjeta zahvaljujući tzv. Projektu Slavonija čiji je domet graditi hotele po obali, društvene domove u praznim selima i pomagati članovima i rodbini vladajuće stranke u pokretanju biznisa. Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem su zapravo ogledalo ove vlasti, a rezultati su upravo porazni.

Nema više vremena za eksperimentiranjem i ignoriranjem demografski i gospodarski opuštene Slavonije i Baranje. Vrijeme je za primjene, zaključio je Hajduković.