HEP treba graditi distribucijsku mrežu umjesto puniti džepove HDZ-ovaca

Trenutno pregledavate HEP treba graditi distribucijsku mrežu umjesto puniti džepove HDZ-ovaca
Domagoj Hajduković i Sebastijan Svat

Saborski zastupnik Socijaldemokrata i potpredsjednik stranke Domagoj Hajduković naglasio je u petak kako je u središtu djelovanja Socijaldemokrata kvaliteta i standard građana, a jedan od načina da se on unaprijedi je zelena tranzicija, odnosno povećanje iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Hajduković je objasnio kako instalacija solarnih ili fotosenzitivnih panela nosi značajne uštede. Naveo je primjer kućanstva iz Drniša koje je prije instalacije panela mjesečno trošilo 100 eura na električnu energiju, a poslije svega 20.

Kaže kako je problem što Vlada ohrabruje građane za ulazak u ovu investiciju, no s druge strane ti isti građani onda mjesecima ili godinama čekaju na priključak na mrežu jer ona je nerazvijena, ne može podnijeti toliko priključaka zbog nedostatka ulaganja od strane HEP-a.

Vlada radi po principu „ne zna lijeva što radi desna“ „Umjesto da HEP puni džepove pojedincima iz HDZ-a neka novac preusmjere u širenje mreže. Primjer iz okolice Čakovca, nakon obavljene montaže foto naponskog sustava Zahtjev za promjenu statusa kod kućanstva s vlastitom proizvodnjom je poslan 9.11.2022. na HEP . Do danas nema odgovora! Jesu li to institucije koje su na usluzi građanima u službi boljeg standarda građana? Sigurno nisu.“ – smatra Hajduković.

Vlada ne može raditi po principu da „lijeva ne zna što desna radi“. Beskorisno je gurati građane u investicije, a u isto vrijeme ne osnaživati mrežu za prihvat tih priključaka. Zamjenik glavnog tajnika Socijaldemokrata Sebastijan Svat rekao je kako za razliku od HDZ-a koji funkcionira na način kratkoročnih odnosno ad hoc mjera, koje bljesnu kao vatromet, ali se i vrlo brzo ugase, Socijaldemokrati nude trajna i sustavna rješenja koja će osigurati građanima i gospodarstvu smanjenje troškova.

Posebno je istaknuo sektor poljoprivrede, kojeg Socijaldemokrati ne gledaju samo kao pitanje proizvodnje hrane već pitanjem nacionalne sigurnosti. „Ako se dogodi izvanredna situacija i zemlje zatvore granice mi ćemo biti gladni jer smo samodostatni samo 50%.

U poljoprivredi postoji ogroman potencijal u obnovljivima izvorima energije, ali on se ne iskorištava. Vlada mora radikalno pojednostaviti i smanjiti procedure korisnicima za instalaciju solarnih ili fotosenzitivnih panela na svoje gospodarske i poljoprivredne objekte te povećati poticaje za postavljanje agrosolara i što kraći period za priključenje. Tužno je da za agrosolare imamo pogodnih 44000 hektara, a pokriveno je niti 1000.“ – rekao je Svat.

HEP treba graditi distribucijsku mrežu umjesto puniti džepove HDZ-ovaca
Sebastijan Svat / Socijaldemokrati

Mjere trebaju omogućiti smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika te stvoriti dodatne izvore prihoda. Od toga će koristi biti i za poljoprivredu i za državu i za građane, za prve da će smanjiti troškove proizvodnje, za državu to znači samodostatnost u proizvodnji električne energije kao i izvozni potencijal, i na kraju korist građana kroz niže cijene kvalitetne domaće hrane.