Hrvatski mirovinski izdaci su niži nego što je to prosjek u Europske unije!

Trenutno pregledavate Hrvatski mirovinski izdaci su niži nego što je to prosjek u Europske unije!
Davorko Vidović / Socijaldemokrati


Hrvatski umirovljenici će sljedeće godine živjeti lošije: njihova mirovinska primanja će biti manja, s ovim mirovinskim povećanjem će to biti malo lošije. Dok god se budu umirovljenici i umirovljenički troškovi promatrali kao nešto oko čega se možemo specijalno dogovarati – dok god se ne shvati da je tu riječ o, ne socijalnom pravu, već nečemu što spada u zaradu, o onome što su ljudi ostvarili svojim uplatama u sustav međugeneracijske solidarnosti i sebi osigurali za budućnost – dotad mi nećemo biti na tragu pravog rješenja.
Hrvatski mirovinski izdaci su niži nego što je to prosjek Europske unije! U EU je prosjek 11,6% , a u Hrvatskoj 10,1%! Italija pak ima 15%, Francuska 14,9%… Treba izdvojiti više novca u proračunu! Ovdje se radi o milijun i dvjesto tisuća ljudi! To je trećina našeg stanovništva od kojeg je čak polovica ugrožena siromaštvom

Hrvatski mirovinski izdaci su niži nego što je to prosjek u Europske unije!

Taj novac koji dođe kao mirovina, 25% se odmah vraća državi kroz PDV jer umirovljenici ne štete: oni moraju osigurati plaćanje režija, prehranu, itd. Dakle, radi se o tome ima li političke volje u ovoj zemlji da taj položaj bitnije popravimo!
Ja mislim da kod nas nije problem financijske neodrživosti, kao što se stalno govori, već socijalne neodrživosti. Hrvatska ima najniži omjer plaća i mirovina u Europi.
Moguće su intervencije! Treba biti uspostavljena politička volja za to, a ne praviti od toga veliku političko-ideološku priču!