Hrvatskoj nužno treba novi izborni sustav i cjelokupni demokratski restart

Trenutno pregledavate Hrvatskoj nužno treba novi izborni sustav i cjelokupni demokratski restart

Zakon o izbornim jedinicama proizvod je “push-pull” politike Plenkovićeve vlade. Kad me stisnu, reagiram, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović raspravljajući o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Davorko Vidović

Navodi kako je ovaj Zakon očekivan u svim svojim aspektima – načinom pripreme, razlozima za predlaganje, sadržajem i posljedicama koje će proizaći iz njega.

Ističe kako Plenković kao najvažniju kvalitetu prijedloga ističe da „nisu puno mijenjali, samo su porihtali brojčane parametre“. Socijaldemokrati to smatraju najvećom slabosti ovog Zakona.

„U podlozi prijedloga leži vaša ocjena da je postojeći sustav dobar i da ga ne treba mijenjati. Socijaldemokrati misle obrnuto. Hrvatskoj nužno treba novi izborni sustav i cjelokupni demokratski restart. Mijenjati ništa je radni moto ove Vlade koja nema ozbiljnu viziju razvoja ove zemlje.“ – rekao je Vidović.
Navodi kako HDZ kao svoj politički cilj deklarira stabilnost bez obzira na posljedice.
„Biti stabilan na začelju Europe i nije neki cilj”, zaključuje Vidović.

Ističe kako građani nisu predstavljeni u Saboru, kao niti općine, gradovi i regije, već da Sabor samo predstavlja odabranike šefova stranaka koje su progurali da budu lojalni njima, a ne građanima.

„Mlađi u Saboru možda se ne sjećaju kad se govorilo da je iznad Sabora samo dragi Bog. Sad je iznad Sabora svaki činovnik, direktor neke pišljive agencije, pomoćnik direktora nekog javnog poduzeća, svi raspolažu s više moći nego mi koje su građani izabrali da budemo njihovi predstavnici.“ – kaže.

Objašnjava kako postoji percepcija o saborskim zastupnicima kao ljudima koji malo rade i ne odlučuju ni o čemu. Kaže kako će bez promjene i podizanja kvalitete izbornog sustava druge bitne promjene biti nemoguće.

„U krivu su oni koji misle da cijena kruha, mogućnost da ga kupe, priuštivi krov nad glavom, mogućnost da se liječe i školuju nema veze s ovim zakonom. Predstavljanje građana nije samo ukras, zadovoljavanje forme, to je suštinsko pitanje ove zemlje. Izborna pravila koja će omogućiti biranje autentičnih predstavnika građana i krajeva je ključni interes, a ne da budemo samo poslušnici svojih stranačkih oligarha”, zaključio je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

Smatra kako vladajući ne bi izgubili ništa da su oformili ekspertnu radnu skupinu i s drugim akterima pokrenuli ozbiljnu diskusiju o reformi, naprotiv tvrdi kako bi time pokazali da su sposobni zbog općeg interesa staviti po strani svoj uski parcijalni stranački interes.