Iako se više od sto godina borimo za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova

Trenutno pregledavate Iako se više od sto godina borimo za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova
Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Ususret Međunarodnom danu žena proveli smo online anketu pod nazivom „ Osijek po mjeri Osječanki „ u koju se uključilo 500-tinjak žena koje su izrazile svoje mišljenje o tome što je ženama u Osijeku potrebno kako bi se osjećale ugodnije.
“Iako se više od sto godina borimo za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova i neće biti sve dok budemo morali raspravljati o jazu u plaćama, rodno uvjetovanom nasilju i femicidu” započela je konferenciju Nikolić.

“86,5% žena smatra da u poduzećima koja djeluju na području grada Osijeka ne postoji zadovoljavajuća razina ravnopravnosti između muškaraca i žena (zapošljavanje, visina plaće, mogućnost napredovanja…), 54,6% smatra da žene u gradu Osijeku ne mogu koristiti svoja prava zdravstvene zaštite. Iz dana u dan susrećemo se s raznim oblicima kršenja prava žena. Žene su i dan danas neravnopravne u svim sferama života, samo zato što su žene, tako 81,8% smatra da u Osijeku ne postoji klima koja potiče samozapošljavanje, 86,5% smatra da žene nisu ravnopravno zastupljene u javnom i političkom životu u gradu Osijeku. Ako zavirimo u područja obrazovanja, zapošljavanja, obiteljskih obveza pa čak i politike, vidjet ćemo žene koje su žrtve stereotipa i diskriminacije. Ovo su ključna područja u kojima bi žene trebale biti osnažene da bi bile što ravnopravnije. 86,3 % smatra da organizacija osječkih vrtića i škola onemogućava ženama postizanje optimalne ravnoteže između poslovnog i privatnog života. 81,8% žena smatra da vodstvo grada Osijeka ne provodi politike koje doprinose ravnopravnosti muškaraca i žena, 68,2% smatra da se vodstvo grada Osijeka u svojim nastupima ne koristi rodno osjetljivim jezikom, čak da ne postoje kvalitetni izvaninstitucionalni sadržaji koji doprinose postizanju ravnoteže između muškaraca i žena.

Nasilje u obitelji

Posebno je teška tema nasilja u obitelji, u kojem su najvećim dijelom žrtve žene, što je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije. Najveći broj ubojstava se dogodio 2020. (36), u 2021. (28), 2022. dogodilo se 25 ubojstava, pri čemu je ubijeno 12 žena.

Do listopada 2022.g. evidentirana su 6984 prekršaja iz domene nasilja u obitelji, od toga nad ženama 4495 ili 64,36 posto. Treba naglasiti da se radi samo o slučajevima kada žene prijave nasilje i ne znamo koliko je onih koje zlostavljanje ne prijave. To se posebno odnosi na ruralna područja i žene starije dobi. Kako se Osječanke osjećaju sigurno i zaštićeno u našem gradu, prema anketi ustanovljeno je njih 35% javne prostore Osijeka smatraju ne sigurnima za žene, a 77,30 % smatra da ne postoji dostupni i učinkoviti načini pomoći ženama koje su žrtve nasilja. Da bismo spriječili nove tragične slučajeve u budućnosti, zajedno trebamo raditi na mijenjanju ukorijenjenih mišljenja koja štete ženama. Obiteljsko nasilje nije problem žene, već je to javno društveni problem. Također, trebamo ohrabriti sve one žene koje u ovom trenutku proživljavaju nasilje ili su ga nedavno proživjele, da nasilje prijave. Potrebno je i stvoriti sustav koji će im osigurati adekvatnu zaštitu i stvoriti uvjete za novi početak nakon prijave za sebe i svoju djecu” rekla je Nikolić.

Neravnopravan odnos
Hajduković je nastavio: “Ovaj odnos neravnopravnosti ogleda se u činjenici da čak 98 osječkih ulica i trgova nosi ime po muškarcima, a samo 6 po istaknutim ženama”.
Provodeći anketu, primijetili smo da su mnoge žene nepravedno ostale u sjeni muškaraca, iako su svojim djelovanjem oblikovale identitet grada. Među njima najviše se spominje potreba za imenovanjem osječke ulice po Matildi Hengl kao i po Mariji Jurić Zagorki, iako u toj grupi ostaje još mnogo drugih zaslužnih žena i Osječanki.
Kako bi Osijek bio grad po mjeri Osječanki, potrebno je otvoriti nova radna mjesta, povećati kapacitete dječjih vrtića kao i omogućiti drugu smjenu u vrtiću, izjednačiti plaće s muškarcima, poticati poduzetničke ideje žena, doprinijeti općenitoj sigurnosti žena kroz razne projekte. Također, trebalo bi provesti opsežno javno savjetovanje u kojem bi građanke mogle izreći svoje potrebe, a nakon kojega bi Grad Osijek u praksi mogao ići rješavati stvari koje su u njegovoj domeni, samo su od nekih prijedloga iznesenih u anketi. Uvijek treba krenuti od sebe, a mi Socijaldemokrati smo posebno osjetljivi na problematiku ravnopravnosti spolova. Tako da i mi krećemo od sebe, ponosno ističući da nas vodi žena, dok je u vodstvu Kluba isti broj muškaraca i žena. Isto tako, prvi smo podcrtali probleme femicida i predložili njegovo strožije kažnjavanje u obliku zakonskog prijedloga, predložili Kodeks ponašanja o rodnoj diskriminaciji s pravilnikom o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja, predložili imenovanje jednog od salona u Hrvatskom saboru po Savki Dabčević Kučar.

To su samo neke od naših inicijativa s ciljem jačanja i postizanja ravnopravnosti spolova, nećemo na njima stati. Uvijek smo postavljali nove standarde pa ćemo to nastaviti činiti i u ovome. Voljeli bi kad bi i vladajući bili tako osjetljivi na ravnopravnost spolova i barem neke od naših inicijativa podržali” zaključio je Hajduković.
“Za kraj, svim prisutnim ženama želimo sretan Međunarodni Dan žena. Ne zaboravite niti jedan dan u godini da ste važne, da ste snažne i da možete postići puno toga uz samo malo podrške i hrabrosti. Nemojte se nikada zadovoljiti mrvicama i budite svjesne svoje vrijednosti, ne samo osmog ožujka, nego svih 365 dana u godini” poručili su Nikolić i Hajduković.
Drage žene, majke, sestre, sretan Vam vaš dan!