Javni interes je proglašen perverzijom

Trenutno pregledavate Javni interes je proglašen perverzijom
Davorko Vidović / Socijaldemokrati

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ocijenio je u utorak kako je izbor Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika sustavna greška i još jedan u nizu primjera porobljavanja države od strane HDZ-a.

Vidović je komentirao nedavne izjave premijera Plenkovića za koje smatra da jasno govore o meritumu problema. Objašnjava kako Plenković legitiman javni interes proglašava perverzijom jer ono što je bitno za normalno funkcioniranje države premijer naziva „političkim voajerizmom“.

Predsjednik Socijaldemokrata je ustvrdio kako iza toga stoji opasan zahtjev da se ne propitkuju odluke, da postoje neki koji su nepogrešivi te s druge strane oni koji su „prljavi, zli itd. jer ne pristaju na takav diskurs“.

Vidović smatra da je argumentacija da je u puštanju poruka u medije riječ o narušavanju dostojanstva i privatnosti samo pokušaj da se skrene pozornost s nečega što je očito javni interes. Ujedno smatra kako je manje važno koji je motiv i tko stoji iza puštanja tih informacija, već je bitno da smo time dobili jasan uvid u moralni, politički i pravosudni karakter kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

„To je činjenica. Ne treba nam nikakav sud da utvrdi je li to javni interes ili ne. To jest javni interes i jasno potvrđuje opasnost izmjena Kaznenog zakona i koliko je to opasno za demokraciju, slobodu i istinu.“, rekao je Vidović.

Navodi kako je Plenkovićevo opetovano ponavljanje kako je njegov izbor kadrova neusporedivo demokratskiji nego što je bio prije licemjerno i perfidno.

„U demokraturama, karikaturama demokracije, upravo u demokratskom legitimiranju odluka stoji taj perfidni pokušaj prisvajanja države od strane jedne partije. Tako se u ministarstvima nekoliko mjeseci prije izbora vrše imenovanja ravnatelja državnih uprava, to su najmoćnije pozicije u ministarstvu. Sve po zakonu i navodno puno transparentnije nego kad su postojali pomoćnici ministara, ali zapravo iza toga stoji perfidan način instalacije svojih kadrova.“, smatra Vidović.

Kaže kako se radi o „betonizaciji“ HDZ-ovih kadrova i stvaranja poveznica koje će moći iskoristiti u trenutku kada ostanu bez vlasti. „Iza imenovanja formalno stoje natječaji, ali stvarno stoje diskrecijske odluke partije i ministara. Na djelu je porobljavanje države, izbor Turudića nije eksces, već je ovakav način izbora sustavna greška ove zemlje i to se ne smije izgubiti iz vida.“, zaključio je Vidović.