Jedino što se promijenilo u Gradu Zagrebu je gradonačelnik

Trenutno pregledavate Jedino što se promijenilo u Gradu Zagrebu je gradonačelnik
Davor Bernardić: Jedino što se promijenilo u Gradu Zagrebu je gradonačelnik
  • Kategorija objave:Aktualno

Jasno je da kad je advent u pitanju, nisu se promijenili organizatori, nije se promijenio način namještanja lokacija za kućice, nije se promijenio model korupcije, nije se promijenila ni šefica adventa, jedino što se promijenilo je gradonačelnik, to nisu više Bandićeve, već Tomaševićeve kućice.

U zadnjih nekoliko godina korupcija je uzela dodatnog zamaha. Bernardić je podsjetio da je zbog sumnje u korupciju iz Vlade u prošlom mandatu moralo otići 14 ministara. No priča se nastavila, uhićenja ministara, a podignute optužnice za ministre iz ove Vlade samo potvrđuju da je korupcija došla do samog vrha državne vlasti. Nedavna pljačka INA-e koja nije mogla proći bez znanja uprave direktno imenovane od strane Vlade, samo potvrđuje da se korupcionaški model nastavio i u državnim poduzećima. Što se tiče korupcije pod posebnim su povećalom bile afere pokojnog Milana Bandića u Gradu Zagrebu.

U ovo vrijeme adventa, prisjetit ćemo se i afere tzv. „Bandićeve kućice“. U ovo vrijeme prije 3 godine, neposredno prije korone, mogli smo slušati o tzv. Bandićevim kućicama, kada su tri tvrtke povezane s gradonačelnikom Bandićem po pisanju nekih medija, a što je kasnije pokazala istraga USKOK-a, imali pravo na sve lokacije u Gradu. Te lokacije su kasnije preprodavali u podnajam i zaradili vrtoglav novac. Neke tvrtke su zaradile milijune bez ijednog zaposlenog.

Što zbog korone, što zbog najave nove gradske vlasti da će se obračunati s korupcijom na zagrebačkom adventu zadnje dvije godine, advent nije bio tog kapaciteta kao prijašnjih godina. No ovu je subotu gradonačelnik Zagreba svečano otvorio zagrebački advent.

Advent organiziraju Katapult promocija, Kokoš ili jaje, Svibanj projekt i drugi koji su ponovno dobili iste lokacije kao u vrijeme kada je gradonačelnik bio Milan Bandić.

Naravno svime opet rukovodi Martina Bienenfeld, koja je kotirala kao iznimno bliska suradnica Milana Bandića, navodno bliska prijateljica od premijera Plenkovića, a vidi čuda, evo ponovo je najbliža suradnica nove gradske vlasti.

Najatraktivnije iste lokacije su dobili isti igrači usprkos navodno javnom natječaju na koji se navodno svatko mogao javiti, no kada se pogledaju kriteriji za odlučivanje iz članka 22.e Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene, a koji kriteriji za odabir najbolje ponude su:

– kreativnost i inovativnost od 1 do 20 bodova;

– raznolikost programa (različite dobne skupine, ugostiteljska ponuda, prigodna prodaja i drugo) od 1 do 15 bodova;

– uređenje/prigodno ukrašavanje lokacije i primjena ekoloških rješenja od 1 do 15 bodova;

– dužina trajanja i broj predviđenih događanja od 1 do 10 bodova;

– održivost koncepta manifestacije (financijska opravdanost prihoda i troškova, kadrovi za provedbu i slično) od 1 do 10 bodova;

– raznolikost i kvantiteta promotivnih aktivnosti manifestacije od 1 do 10 bodova;

– sposobnost i iskustvo ponuditelja (ranije iskustvo, nagrade i slično) od 1 do 10 bodova;

– kvaliteta organizacije (broj redara, plan postavljanja, uklanjanja i slično) od 1 do 10 bodova,

Jasno je da se radi o potpuno subjektivnim kriterijima pri čemu odluku može pravdati svatko kako hoće, a sve bez i jednog objektivno propisanog kriterija.

Nije čudo da su se za ove najatraktivnije lokacije javili samo oni koji su znali da će ih dobiti.

Već sama činjenica da su se ove agencije javile samo za ove lokacije i nisu čak niti podnijele alternativne ponude, jasno dokazuje da su unaprijed znali koje će lokacije dobiti. Toliko o tome koliko se stvarno radilo o transparentnom svima dostupnom natječaju, toliko je bio transparentan i otvoren da se drugi čak nisu niti trudili dati svoje prijedloge.

Jasno je da kad je advent u pitanju, nisu se promijenili organizatori, nije se promijenio način namještanja lokacija za kućice, nije se promijenio model korupcije, nije se promijenila ni šefica adventa, jedino što se promijenilo je gradonačelnik, to nisu više Bandićeve, već Tomaševićeve kućice.

To i ne čudi. Nakon imenovanja financijera stranke Možemo! u upravna vijeća i nadzorne odbore, nakon plaćanja privatnih automobila i stanova direktorima Holdinga, nakon pokušaja namještanja natječaja za podzemne spremnike u centru Grada, korupcija u Gradu Zagrebu ide dalje! Izgleda da je našla svoj put i u novoj gradskoj vlasti preko koalicije Možemo!-SDP i gradonačelnika Tomaševića, zaključio je Bernardić.