Kako doskočiti vršnjačkom nasilju?

Trenutno pregledavate Kako doskočiti vršnjačkom nasilju?

Romana Nikolić u ime Kluba Socijaldemokrata o vršnjačkom nasilju

„Mi Socijaldemokrati zalažemo se za promjenu odgojno-obrazovnog sustava koji će u fokus staviti edukaciju djelatnika, dodatno zapošljavanja stručnjaka, ranu prevenciju nasilja te učiti djecu empatiji i toleranciji.“ – rekla je zastupnica Romana Nikolić u ime Kluba Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru.

Naglasila je kako su fizičko, psihičko, emocionalno nasilje kao i cyberbullying prisutni u životima djece te da Socijaldemokrati već dugo upozoravaju kako je vršnjačko nasilje u porastu. Smatra kako je jedno od rješenje prevencije rad sa žrtvom nasilja, ali i s počiniteljem kao i čitavom obitelji, no za to je potrebno ljudstvo.

„Investicija u ljude je najbitnija i jedino je održivo rješenje. Ulaganje u prevenciju u početku je najskuplje, ali dugoročno najisplativije jer mijenja cijelo društvo. Ako se prevenira bilo koji oblik nasilja za državu je to puno jeftinije nego kada kasnije imate rad i tretmane i sa žrtvom i s počiniteljem nasilja, stoga prevencija je nemjerljiva.“ – kaže Nikolić.

Iznosi podatak kako je svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva nasilja (svako treće žrtva nasilja putem društvenih mreža) stoga smatra da je iznimno važno da programi prevencije vršnjačkog nasilja budu dostupni svakom djetetu u školama i vrtićima. Tvrdi kako je ponašanje djeteta obrazac ponašanja roditelja te kako je pandemija doprinijela narušavanju mentalnog zdravlja djece i odraslih što je povećalo potrebu za psiholozima i pedagozima.

„Svaka druga osoba u RH je imala iskustvo s cyberbullyingom te opada povjerenje u institucije. Škola je bitna, no zašto ne početi već u vrtiću? Sve više država spušta dobnu granicu za obavezno školovanje upravo iz razloga prevencije. Moramo omogućiti dostupan vrtić svoj djeci, rano prepoznati nasilje te graditi kvalitetnu vezu između ustanove i roditelja.“ – rekla je Nikolić.

Kaže kako će Socijaldemokrati predložiti zakonodavni okvir po uzoru na tzv. Zakon Coco,
kriminalizirati internetsko zlostavljanje, uvesti zakonske kazne zatvora za one koji dijele intimne fotografije osoba bez dozvole, kao i kazne za uvredljivu komunikaciju s namjerom uznemiravanja.

„Ukoliko se vršnjačko nasilje ne stavi u zakonski okvir i kazni počinitelje, kao i pruži odgovarajuća psihološka pomoć kako počinitelju, tako i žrtvi i obitelji žrtve nasilja, nasilje nećemo uspjeti suzbiti. Uz promjenu kurikuluma i uspostave zakonodavnog okvira, vjerujem da ćemo uspjeti doprijeti do svih onih kojima je pomoć potrebna.“ – zaključila je Nikolić.