Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojim se suočavamo

Trenutno pregledavate Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojim se suočavamo
Ivana Posavec Krivec / Socijaldemokrati

S obzirom na to da sutra obilježavamo Dan planeta Zemlje mislim da je bitno ukazati na neke teme koje su ključne za očuvanje našeg okoliša i naše planete jer drugu nemamo, kao što su očuvanje bioraznolikosti što je temelj održivosti naše planete, smanjenje upotrebe plastike, povećanje recikliranja, okretanje održivoj potrošnji i proizvodnji i naravno obrazovanje mladih i drugih građana o zaštiti okoliša te poticanje aktivizma u njihovim lokalnim zajednicama.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojim se suočava naša planeta. Ključan faktor tu su emisije stakleničkih plinova, među kojima je naravno i CO2. Pretjerane emisije stvaraju katastrofalne učinke što na okoliš, što na zdravlje naših građana.

Suočavamo se s ugibanjem biljnih vrsta i smanjenjem njihovog prinosa, a ujedno imamo prodor teških metala u hranidbeni lanac, onečišćivači u vodi imaju negativne posljedice na bioraznolikost vodenog ekosustava… Glavobolja, vrtoglavica, bolesti kardiovaskularnog, respiratornog i živčanog sustava, mučnina, povraćanje pa i gubitak svijesti, sve su to simptomi pretjeranog izlaganja CO2.

Ivana Posavec Krivec ukazala je u Saboru na problem Petrokemije i redukcije emisija CO2. Izjavila je kako je Europska komisija usmjerila sredstva u okviru kohezijske politike prema zelenoj Europi s niskim razinama emisija ugljika, promicanjem tranzicije na čistu energiju, zelena ulaganja, kružno gospodarstvo i prilagodbe klimatskim promjenama, a mehanizam za pravednu tranziciju usmjerit će se na regije i sektore koji su najviše pogođeni s obzirom na njihovu ovisnost o fosilnim gorivima kako bi očuvali proizvodnju i zaposlenost.

Fond za pravednu tranziciju trebao bi pomoći Hrvatskoj da ostvari cilj klimatski neutralne unije do 2050. Prijedlog Europske komisije identificirao je Istarsku i Sisačko-moslavačku županiju kao prioritetne regije za Hrvatsku, a naročito Sisačko-moslavačku koja je druga najsiromašnija županija u Hrvatskoj, te je dodatno opterećena potresom i najvećom prosječnom stopom nezaposlenosti. „Petrokemija i nekolicina drugih subjekata čine 25% ukupnih industrijskih emisija u Hrvatskoj, no Petrokemija je ispuštena iz Fonda za pravednu tranziciju.

Postizanje strateškog cilja značajnog smanjenja emisije CO2 postaje upitno bez uključivanja teških industrija. Ovo je ozbiljan socijalni problem, potencijalna katastrofa s posljedicama za gospodarstvo. Petrokemija je zaslužna za preko 30% proračuna Kutine i zapošljava 1300 radnika. Vlada je odobrila promjenu njenog vlasništva no problem Petrokemije i smanjenje emisija CO2 ostat će i dalje problem Hrvatske pred Europskom komisijom.“ – kaže Ivana Posavec Krivec.

Nastavlja kako je Vlada odredila izgradnju Majstorske škole u Sisku i gaming centra u Novskoj kao prioritetne projekte iz Fonda, ali oni neće smanjiti emisiju CO2 i u konačnici će Hrvatska, iako je Petrokemija u vlasništvu stranih investitora, morati platiti penale od oko 26 milijuna eura.

„Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojim se suočava naša planeta. Ključan faktor tu su emisije stakleničkih plinova, među kojima je naravno i CO2. Pretjerane emisije stvaraju katastrofalne učinke što na okoliš, što na zdravlje naših građana, a najveća koncentracija bolesnih ljudi, kako sve studije pokazuju, upravo je u Sisačko-moslavačkoj županiji.“ – zaključuje Posavec Krivec.