Mi Socijaldemokrati odbijamo biti manipulirani te nećemo glasati kao HDZ i SDP

Trenutno pregledavate Mi Socijaldemokrati odbijamo biti manipulirani te nećemo glasati kao HDZ i SDP

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović optužio je u petak HDZ da podmetanjem „kukavičjih jaja“ i nuđenjem „šećernih kocki“ nastoji manipulirati glasovanje o Zakonu o hrvatskom jeziku i Kaznenom zakonu te je iznio razloge zašto Socijaldemokrati neće glasati niti kao HDZ niti kao tzv. lijeva oporba koja je pristala biti dio te perfidne igre.

Vidović je obrazložio da će Socijaldemokrati glasati o Zakonu o hrvatskom jeziku suzdržano. Ne mogu biti protiv jer je jezik temeljno identitetsko uporište nacije i kulture i zaslužuje biti zaštićeno kulturno dobro. Hrvatski jezik bio je predmet političkih prijepora i izvor ključnih povijesnih sukoba na ovom prostoru, a kao stranka ljevice Socijaldemokrati su dužni biti na tragu onih ljevičara koji su potpisom podržali povijesnu Deklaraciju o nazivu hrvatskog jezika zbog čega su doživjeli progone.

Ne mogu glasati ni za ovaj zakon jer je u njegovoj pripremi vidljiv pokušaj stvaranja alata za mjerenje domoljublja i hrvatstva sa svrhom prikupljanja jeftinih političkih bodova od strane HDZ-a.

„Oni koji su glasali za ovaj zakon su dobri Hrvati, a oni koji ne glasaju su „škuri, mali, crni“. Nećemo HDZ-u biti skutonoše u takvome poslu. Nama Socijaldemokratima je dosta desničarskog prisvajanja nacije, zastave, jezika, himne i Domovinskog rata. Ovaj zakon podijeliti će sabornicu i izazvati prijepore među samim jezikoslovcima, postići će se suprotno od onog što je ovim zakonom bilo potrebno proizvesti.“ – naglasio je Vidović.

U slučaju Kaznenog zakonu Vidović ističe kako je kao „šećerna kocka“ ponuđeno uvođenje femicida, što Socijaldemokrati zagovaraju već godinama, no u isto vrijeme ovaj zakon protivan je javnom interesu jer pokušava onemogućiti građanima da saznaju sve ono što prijeti normalnom funkcioniraju države. „Ova zemlja je potonula i ogrezla u nepotizam, kriminal, korupciju i različite oblike nezakonitog prisvajanja općih društvenih dobara. Ne možemo biti za zakon koji sadrži članke protivne javnom interesu, stoga će Socijaldemokrati o Kaznenom zakonu glasati protiv.“ – zaključio je Vidović.