Mjere pomoći građanima i poduzetnicima nisu izum ove Vlade

Trenutno pregledavate Mjere pomoći građanima i poduzetnicima nisu izum ove Vlade

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović gostovao je u Studiju 4 HRT-a gdje je komentirao novi Vladin paket mjera zaštite građana od inflacije te aktualne političke teme.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović gostovao je u Studiju 4 HRT-a gdje je komentirao novi Vladin paket mjera zaštite građana od inflacije te aktualne političke teme.

Vidović smatra kako sve vlade u EU implementiraju ovakve mjere zaštite, neke puno ozbiljnije i izdašnije. „To nije nikakva novotarija niti izum ove Vlade, oni jednostavno implementiraju ono što koriste drugi, stoga se ne bi trebali time hvaliti. Ove mjere, za koje ne znamo kako će izgledati, trebale bi biti samo osigurač, u slučaju da cijene energenata pređu određenu granicu da intervenira država. Tržišna cijena je trenutno ispod onoga što Vlada jamči kao nekakvu sigurnost, tako da to ne bi trebalo previše koštati.“ – rekao je.

Što se tiče najavljene porezne reforme predsjednik Socijaldemokrata kaže kako se ovdje ne radi o poreznoj reformi već je novina uskrata gradovima prava na prirez kojeg su dosad imali što se kompenzira mogućnosti da podignu porez na dohodak. To će morati kompenzirati građani na drugi način, bilo kroz porez na dohodak ili povećane cijene komunalija što nije dobro.

Vidović objašnjava kako je jednostavnije rješenje da Vlada prepusti 2-3% PDV-a jedinicama lokalne samouprave jer ovakvo parametarsko podešavanje neće ozbiljnije povećati plaće. Glede povećanja mirovina Vidović je podsjetio kako je kada je bio ministar rada i socijalne skrbi jednokratno povećao mirovine za 20%.

„Mirovinski izdaci o kojim se stalno govori, a ponižavajuće umirovljenika proglašavaju troškom, su sada u Hrvatskoj ispod 10%, a u EU su preko 12%. Mirovine moraju rasti i da to košta, ali to koštanje ne znači da ćemo mi propasti zbog umirovljenika. Povećanje se može učiniti na više načina. Mi predlažemo da se drugi stup jača na transparentan način, npr. da se povećaju ulaganja u drugi stup za 2.5% u idućih 5 godina jer zbog demografskih kretanja možemo očekivati da će troškovi unutar prvog mirovinskog stupa padati. Moguće je povećanje i drugačijim načinima usklađivanja. Mirovine se moraju vezati uz plaće. Vlada govori mi dajemo 8.4%, ali oni nisu ništa dali, to je zakonsko usklađenje koje ne osigurava niti onu razinu koja je bila prije toga.“ – objašnjava.

Komentirao je i aferu vezanu uz HEP za koju kaže kako nam ukazuje na to da imamo dubinski problem korporativnog upravljanja javnim poduzećima koja su pretvorena u ispostave u kojima državni činovnici poput Barbarića mogu raditi sve što nema veze niti s tržišnom ekonomijom ni uspješnim upravljanjem. „Vlada demonstrira onu davno izrečenu „mi možemo što hoćemo“, To je prilično deprimirajuće. Još uvijek čekamo odgovore na pitanja koja postavlja javnost. Što se tiče odgovornosti, nesporno je da su svi u tom lancu odgovorni, to se nije smjelo dogoditi.“ – smatra.

O slučaju glumca Sergeja Trifunovića koji je omalovažavao policiju te je zbog prekršajnih prijestupa u Splitu kažnjen Vidović je rekao da nije od njega očekivao ovakvu retoriku koja je na istoj razini kao i u Vučića i mainstream politike u Srbiji, te smatra kako je reakcija na taj slučaj bila primjerena.

Na pitanje o mogućim predizbornim koalicijama predsjednika Socijaldemokrata izjavio je da će stranka uskoro objaviti početke jednog novog okupljanja i stvaranja jedne ozbiljne alternative ne samo ovoj politici već i paradigmi upravljanja Hrvatske u zadnjih 30 godina.

„Okupljamo pojedince, udruge, stranke koje vide potrebu za takvom promjenom. Među njima je svakako gospodin Vanđelić s kojim imamo dobre kontakte. Vidjet ćemo u kojoj mjeri i na koji način ćemo surađivati u budućnosti.“ Što se tiče stanja u SDP-u Vidović kaže kako se „ta stranka urušava kao što smo vidjeli zadnjih dana s jednom gadljivom porukom, prijetnjom umirovljenicima da glasaju za njih ili neka se objese. To je zastrašujuće i govori o tome kako nisko su pali. Žalim zbog toga jer je to stranka u koju sam uložio svoj politički život i puno emocija.“ – zaključio je Vidović.