Mogli smo slobodno zabraniti upotrebu glifosata i nitko za time ne bi žalio

Trenutno pregledavate Mogli smo slobodno zabraniti upotrebu glifosata i nitko za time ne bi žalio
Nikša Vukas / Socijaldemokrati

Nikša Vukas se u ime Kluba Socijaldemokrata očitovao o Prijedlogu zakona o zabrani glifosata.

Tvrdi kako je ova bitna rasprava otišla u krivom smjeru, a to je gdje se konkretno glifosati upotrebljavaju te tko bi bio najviše pogođen njihovom zabranom. Vukas kaže kako se glifosati najviše koriste na javnim površinama za iskorjenjivanje korova, te u Dalmaciji i otocima gdje prevladava tradicionalna obrada zemljišta u vinogradima i maslinicima na malim površinama, a ne od strane velikih proizvođača.

„Poljoprivredno-savjetodavna služba trebala bi izvidjeti koliko se herbicida prodaje u pojedinim županijama, koji OPG-ovi ili veliki proizvođači ih kupuju, koliko se glifosata prodaje u poljoprivrednim apotekama i primjenjuju li se sukladno uputama, no te kontrole nema.

Kada vidimo kakvu hranu jedemo i koliko je u Hrvatskoj mala proizvodnja ispada da se najviše trujemo hranom iz uvoza. To se ne može spriječiti, a što se tiče glifosata bitno je što mi želimo i kakvu ćemo poruku poslati i hoćemo li kao suverena država donijeti odluku o zabrani kad vidimo da ono ne bi zakinulo poljoprivrednu proizvodnju.“ – kaže Vukas.

Nastavlja kako je trend u Europi da se glifosat zabranjuje, no kemijska industrija će naći druga rješenja te će zagađenje biti kao i danas. „Zabrana glifosata se ne bi odrazila na našoj poljoprivredi, ali u predizbornoj godini nikome ne pada na pamet da ima bilo koju interesnu skupinu protiv sebe.

Mogli smo slobodno zabraniti upotrebu glifosata i nitko za time ne bi žalio.“ – zaključuje Vukas.