Monetarna i fiskalna politika nisu usklađene

Trenutno pregledavate Monetarna i fiskalna politika nisu usklađene
Davor Bernardić / Socijaldemokrati

Ovo porazno Izvješće pokazuje da Vlada i HNB nisu usklađeni u monetarnoj i fiskalnoj politici. Vlada je plasirala 4 velike teze, u stvarnosti 4 velike laži, demantirala je samu sebe ovim  izvješćem.

Pitao sam guvernera Vujčića koliko je često u kontaktu s Plenkovićem i ministrom financija, o čemu razgovaraju i vode li koordiniranu monetarnu i fiskalnu politiku. Kad je 1992. Clinton preuzeo upravljanje SAD-om, na čelu FED-a je bio Greenspan, njihova politika je bila koordinirana što je rezultiralo punom zaposlenosti i stabilnosti cijena.“ – objašnjava Bernardić.

Nastavlja kako je Vlada ubacila novac u sustav, najvećim dijelom usmjeren u potrošnju građana, što je proizvelo veću inflaciju, a antiinflacijska politika se oslanja na antiinflacijsku politiku Europske središnje banke. Riječ je o politici dizanja referente kamatne stope te samim time i svih drugih kamatnih stopa. Stoga dolazimo do apsurdne situacije gdje je država u prošloj godini trošila više i imali smo dostupnije kredite, a u idućoj godini će trošiti manje, a kamatne stope će rasti.

„Poduzetnici ne mogu dobiti povoljne kredite jer ih se traži da garantiraju kolateralom čak i ako imaju financiranje iz europskih fondova. Slušamo kako je HBOR podijelio 1000 kredita i bankovnih jamstva u zadnje dvije godine, pa jedna poslovnica banke to dodjeli u mjesec dana. Nema sustava koji poduzetnicima u Hrvatskoj garantira da mogu bolje poslovati odnosno da budu otporni i rezistentni.

Svoj doprinos osiromašenju građana grada Zagreba dao je i gradonačelnik Tomašević koji je u Zagrebu poskupio apsolutno sve, te se hvali pozitivnim rezultatima Holdinga nakon što je otpustio 800 ljudi, podigao cijene komunalnih usluga i uz pomoć HDZ-a digao dvije milijarde kuna kredita, zadužio sve građane Zagreba i založio vrijednu gradsku imovinu.“ – kazao je Bernardić.