Moraju li poljoprivredni proizvođači plaćati kazne državi zbog propusta koje je učinila država

Trenutno pregledavate Moraju li poljoprivredni proizvođači plaćati kazne državi zbog propusta koje je učinila država
Domagoj Hajduković i Romana Nikolić
  • Kategorija objave:Aktualno

Moraju li poljoprivredni proizvođači plaćati kazne državi zbog propusta koje je učinila država zapitali su se saborski zastupnici Socijaldemokrata, Domagoj Hajduković i Romana Nikolić.

”Rat u Ukrajini i pandemija su pokazale krhkost međunarodnih opskrbnih lanaca hranom. Čovjek bi očekivao da je Vlada izvukla pouke iz toga i krenula osnaživati i poticati našu poljoprivrednu proizvodnju, no čini se da je situacija upravo suprotna” rekao je Hajduković.

Osnovni preduvjet za bilo kakvu poljoprivrednu aktivnost je zemljište. Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem već je dugo bolna točka u Hrvatskoj. Centralizirana raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta putem Agencije nije dala željenih rezultata rekli su iz HDZ-a i prebacili raspolaganje zemljištem na jedinice lokalne samouprave. Rezultati toga su da natječaji za dodjelu zemlje u zakup nisu raspisani godinama, u nekih općinama i gradovima i od 2015. Proizvođači kojima je istekao ugovor o zakupu su u nedostatku natječaja i dalje obrađivali zemlju uz potvrde jedinica lokalne samouprave. No, od nedavno inspektori obilaze takvu zemlju i proizvođačima dijele kazne za nelegalni posjed. Proizvođači imaju izbor: Nagoditi se sa sudom i izbjeći kaznu, ali se odreći zemlje u slijedećoj proizvodnoj godini ili plaćati kazne, do kada, nitko ne zna. Da se sada raspišu natječaji za zakup zemljišta, ako sve prođe bez većih prigovora, prosjek za njihovo zaključivanje iznosi godinu i pol. Trebaju li do tada proizvođači plaćati kazne za propust koji je stvorila ”država?” zapitao se Hajduković. „Želimo li ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju moramo se ovim problemom pozabaviti jer je osnovna jedinica proizvodnje – zemlja.“

„ Ono što mi Socijaldemokrati zahtijevamo od nadležnog ministarstva je izdavanje Naputka JLS – e o provedbi natječaja ˝, rekla je Nikolić.

„ Time bi se spriječilo „ izbacivanje˝ poljoprivrednika iz posjeda i mirnog posjeda do odabira najpovoljnijeg ponuđača na natječaju. Tada se ne bi izgubio status dosadašnjeg posjednika, kao što se ne bi izgubilo pravo na 20 odnosno 15 bodova na natječaju, koji znaju biti od iznimne važnosti ili čak i presudni, a ono najvažnije od svega, JLS bi bili primorani raspisati natječaj. ˝

Trenutna situacija koja je zadesila naše poljoprivrednike, ne njihovom krivnjom, stvorio se „međuprostor ˝ kojeg nažalost vlastodršci i nalogodavci nisu željeli predvidjeti unatoč našim upozorenjima i podnesenim amandmanima u Hrvatskom saboru kada su se donosile izmjene Zakona. Također, treba još jednom napomenuti da se ove godine ukida moratorij na zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, što je zabrinjavajuće. Natječaji se ne raspisuju, dugogodišnji zakupci gube pravo obrađivanja zemljišta, tada nema ni poticaja, zemlja koja se godinama obrađivala ( plodna zemlja) ostaje sada prazna, a ukida se moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta. ˝

„ Ukoliko želimo zaštiti naše poljoprivrednike, zaštiti naša slavonska sela, zadržati naše Slavonce u Slavoniji, izdavanje Naputka nam je posljednja šansa da sačuvamo nacionalni strateški interes, jer pitanje je kome će i u kolikim hektarima doći u posjed ta zemlja, jer se našem poljoprivredniku ne želi dati na obradu ˝ zaključuje Nikolić.

„Stočari su već prisiljeni kupovati hranu za stoku na tržištu da bi prehranili svoja grla što ih čini nekonkurentnima. Kome je u interesu na ovaj način opstruirati i ono malo poljoprivrednih proizvođača što nam je preostalo? Bez jasne politike raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nemoguće je ustrojiti iole ozbiljniju proizvodnju i proizvođačima osigurati sigurnu budućnost u kojoj neće strepiti pred kaznama države zbog njenih propusta ili pred samovoljom lokalnih čelnika u dodijeli osnovnog resursa za proizvodnju – zemljišta. Tražimo od Vlade da hitno riješi ovaj gorući problem, no to je samo jedan od problema u poljoprivredi“  zaključio je Hajduković.