Naše redovno stanje je odavno izvanredno

Trenutno pregledavate Naše redovno stanje je odavno izvanredno
Davorko Vidović - Naše redovno stanje je odavno izvanredno

Je li redovno ili izvanredno stanje u pravosuđu i da li bi bilo redovno da nije ovog štrajka? Je li izvanredno na što redovno ne odgovaraju vlasti skoro 30 godina?

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović u svojoj je raspravi na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora detektirao i odgovorio na četiri ključna pitanja – zašto smo danas ovdje, je li ova sjednica trebala biti sazvana na ovakav način, što je stvarni problem o kojem bi trebali razgovarati te rješenje za stvarne probleme ove rasprave.

Davorko Vidović kaže kako izvanredna sjednica implicira izvanredno stanje, no pravo je pitanje što je redovno stanje u Hrvatskoj.

„Je li redovno ili izvanredno stanje u pravosuđu i da li bi bilo redovno da nije ovog štrajka? Je li izvanredno na što redovno ne odgovaraju vlasti skoro 30 godina? Je li redovno ili izvanredno stanje u zdravstvu gdje se po dvije godine čeka na pregled. Je li redovno stanje u poljoprivredi gdje se svake godine mijenja zakon o dodijeli zemljišta? Je li redovno stanje u našoj regionalnoj politici u zemlji u kojoj se prazne regije? Je li redovno stanje u demografskoj politici u kojoj gubimo stanovništvo? Ja bih rekao naše je redovno stanje odavno izvanredno stanje.“ – rekao je Davorko Vidović.

Navodi kako će zastupnici razgovarati o dvije teme koje ne smatra ekscesnim već rezultatom stanja kojeg imamo u sustavu pravosuđu i načina na koji se upravlja korporacijama u državnom vlasništvu što zakonito generira pljačku. Pita se jesu li to zakonite posljedice dugotrajnih procesa devastiranja institucija i države. Smatra da ova sjednica nije trebala biti sazvana na ovakav način. Kaže kako zastupnici imaju legalitet i legitimitet da otvore svaku temu koju smatraju relevantnom za građane koji su ih izabrali bez potrebe za vanjskim tutorima koji bi im dozvolili da raspravljaju o bilo čemu što smatraju bitnim.

„Zar smo morali doživjeti da se ova sjednica sazove kao „davanje ključeva djeci da zaigraju košarku uz upozorenje da nešto ne razbiju“.

Manji problem mi je Milanovićevo ponižavanje najvišeg predstavničkog tijela, veći mi je problem što je većina omogućila da do njega dođe. Većina od 76 nije dovoljan razlog da se ne prepozna da postoji još 75 onih koje su također izabrali građani i imaju pravo tražiti da se o nečemu raspravlja. Trebali smo ovu sjednicu održati zahvaljujući činjenici da uvažavamo jedni druge.“ – smatra Vidović.

Smatra kako je pravi problem o kojem se mora razgovarati zašto je došlo do nefunkcioniranja pravosuđa i milijunskih šteta koje se sada trpe. Tvrdi da je trenutak kad je Plenković pustio ministra Beroša da danima pregovara s liječnicima bez rezultata da bi zatim Plenković riješio problem u „pet minuta“, te zatim isto učinio sa sucima, stvar bila jasna u kojem smjeru idemo.

„Predvidio sam prije tri mjeseca da će doći do ovoga. Bilo je samo pitanje tko će se pojaviti sa zahtjevom za povećanjem plaća. Narušen je sustav. Postoje instituti i institucija kao što su Gospodarsko-socijalno vijeće, sindikati, socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje, način na koji se definiraju plaće je utvrđen i zakonom i praksom. Kad to jednom narušite onda imamo provizorij, može se raditi što i kako se hoće. To je istinski problem o kojem moramo razgovarati. Ne treba nam dobri otac koji će reći ja ću riješiti ovaj problem, to se tako ne radi u normalnim uređenim zemljama. Kad napravite ovakav presedan imate entropiju, kaos. Red i pravila su temelji ne samo radno pravnih odnosa nego i društvene stabilnosti, pravednosti, društvene jednakosti i povjerenja koje nam fali. To zabrinjava i ova situacija je to iznijela na vidjelo kao dubinski problem ove zemlje.“ – kaže Vidović.

Smatra da su ovi problemi rješivi ako za to postoji politička volja, i ako su pravi problemi uopće prepoznati, no kaže kako ne vidi tu volji ni interes za stvarne probleme, ali vidi na svakom koraku volju da se vlast koristi u partikularne i osobne interese.

„To me jako brine i mislim da su to najveći problemi Hrvatske vidljivi i u ovim slučajevima o kojim razgovaramo. Je li problem štrajka u pravosuđu rješiv? Jest, ali povećanje plaća neće riješiti dubinske probleme. Sustav i dalje neće biti funkcionalan, sudovanje bi trajalo godinama i tisuće neriješenih predmete bi pokrivalo podove sudova ne jer nema mjesta na policama već zato što nema dovoljno sudaca ni službenika i sudovi bi i dalje radili u neodgovarajućim prostorima. Rješenja ima ali za njih je potrebno snažno političko vodstvo, ozbiljnost, odgovornost. Potrebno je vodstvo koje je sposobno generirati konsenzus oko ključnih interesa ove zemlje. Ima li sadašnje vodstvo kapacitete za takvo što nažalost nisam siguran.“ – kaže Vidović.

Navodi kako se mora odmah zaustaviti narušavanje institucija, njihovo nadomještanje političkim voluntarizmom, samovoljom, odmah se vratiti vladavini prava kao vrhunaravnom principu organiziranja države, jačati demokratsku kontrolu izvršne vlasti, postizati što šiti politički konsenzus u viziji razvoja našeg društva i provoditi toliko spominjane reforme koje se u nedogled odgađaju.

„Adhocratski, jednokratno mjerama se može i mora reagirati u izvanrednim situacijama. Ova Vlada je imala puno takvih, ali to ne može biti politički stil i ne može biti način na koji se upravlja i vodi ova zemlja.“ – zaključuje Vidović.