Ne postoji zakonsko uporište da se građanima uzme novac iz pričuve

Trenutno pregledavate Ne postoji zakonsko uporište da se građanima uzme novac iz pričuve
Davor Bernardić / Socijaldemokrati

Odgovor Vlade Republike Hrvatske o nezakonitom financiranju boksova iz pričuve“

Bernardić je podsjetio kako je s 1. listopada 2023. godine, u Gradu Zagrebu na snagu stupila nova odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, iako niti sam Grad niti Čistoća nisu stvorili odgovarajuće uvjete za provedbu navedene odluke. „Spornom odlukom gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem nametnula je stanarima zgrada obvezu financiranja izrade i postavljanja vanjskih boksova iz pričuve.

Davor Bernardić

Nadalje, posljednjih nekoliko mjeseci zaprimili smo brojne upite zabrinutih građana oko nelegalnosti nametnute takve obveze, stoga sam kao zastupnik izabran u prvoj izbornoj jedinici i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba još u listopadu uputio zastupničko pitanje nadležnom Ministarstvu pravosuđa i uprave o tome mogu li se građevinske konstrukcije za smještaj spremnika za otpad, koje bi se postavljale na tuđem (gradskom) zemljištu financirati iz sredstava pričuve?“ – kazao je Bernardić.

Iz odgovora Ministarstva, u bitnome, proizlazi „da postavljeno pitanje nije izričito uređeno Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, budući da navedeni Zakon predviđa namjenu sredstava zajedničke pričuve isključivo za troškove održavanja i poboljšavanja nekretnine u suvlasništvu tih vlasnika, te za otplaćivanje zajma za pokriće tih troškova, ali ne i za troškove posebnih građevinskih konstrukcija na zemljištima u tuđem vlasništvu odnosno grada. Zaključno je navedeno i da Grad Zagreb, Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. nisu zatražili mišljenje Ministarstva vezano uz predmetnu problematiku“ – citirao je Bernardić. Socijaldemokrati su još u listopadu predložili da boksove izvan stambenih zgrada financira Grad kao što financira i podzemne spremnike u centru Grada, budući da je sam nametnuo obvezu izgradnje istih, a ovaj odgovor Ministarstva koji govori o tome da ne postoji zakonsko uporište za financiranje boksova iz pričuve, samo je vjetar u leđa našem prijedlogu, naveo je Bernardić. „Cijeli sustav gospodarenja otpadom implementiran je krivo da bi se stvorio dojam da se nešto radi, dok se stvarni problem ne rješavaju. Da li se otpad skuplja u plave vrećice? Stanari obiteljskih kuća u strahu od kazni otpad skupljaju u plave vrećice, no kako nema mogućnosti kažnjavanja stanara u zgradama, u njima ćete naći tek 20% plavih vrećica.
Je li izgrađena biokompostana zbog povećanog obujma bio komponente otpada? –Nije.
Jesu li počeli pripremni radovi na izgradnji Centra za gospodarenjem otpada i sortirnice u Resniku? – Nisu.
Je li sukladno predizbornim najavama Tomaševića, Jakuševac pred zatvaranjem? – Nije.
Upravo suprotno, u listopadu 2022. godine, Tomašević je donio odluku o odabiru upravitelja Jakuševca za sljedeće četiri godine, koje će poslove obavljati isti subjekti kao i do sada (HIS, C.I.A.K., Tigra i Eko Flor Plus), dakle nedvojbeno je da će se i u sljedeće četiri godine i dalje koristiti Jakuševac za deponiranje otpada. Jesu li sukladno najavama Pripuzove tvrtke prestale obavljati poslove vezane uz otpad za Grad? – Nisu. Naprotiv, Grad im je nedavno dao ugovor koji je za preko 6 milijuna eura veći nego prije.
Radnici Čistoće dobili su uputu da u kasnim noćnim satima u iste kamione ubacuju sav odvojeno prikupljeni otpad zajedno s miješanim komunalnim otpadom, a sve iz razloga što je uveden sustav koji Čistoća kao podružnica Zagrebačkog holdinga ne može provesti na propisan način. Imamo situaciju da kada se takvo postupanje radnika snimilo, tri radnika Čistoće dobila su otkaz od strane direktora Vića, kojem usput budi rečeno građani Grada Zagreba plaćaju troškove stanovanja u Gradu
Zagrebu. Zato koristim i ovu priliku da dam podršku radnicima Čistoće, koji su ovog trenutka u štrajku kako bi ostvarili svoja radnička prava i izborili se za povratak kolega koji su dobili otkaz na posao.“ – ustvrdio je Bernardić. Zaključno, Bernardić je pozvao resornog ministra Filipovića da zaustavi ove nezakonitosti koje su prouzročili Grad Zagreb, Čistoća i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, poništi spornu odluku i obveže Grad Zagreb da refundira troškove svima onima koji su sredstvima iz pričuve financirali boksove.