Ne želimo da Petrokemija postane rafinerija u Sisku

Trenutno pregledavate Ne želimo da Petrokemija postane rafinerija u Sisku
Socijaldemokrati: Ne želimo da Petrokemija postane rafinerija u Sisku

Zabrinuti smo da bi se Petrokemiji mogao dogoditi slučaj rafinerije u Sisku ili šećerana koje su u tišini ugašene. “Naš dojam je da Vlada ponovno čini nečinjenjem, vjerojatno postoje neke druge teme koje ih više okupiraju, jesu li to izbori, predizborne makinacije, krojenje izbornih jedinica ili slično”, kazao je Domagoj Hajduković.

Istaknuo je da su domaća mineralna gnojiva presudna za domaću proizvodnju i da proizvodnju treba očuvati. Osim toga Petrokemija je izuzetno značajna za lokalnu zajednicu, Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju jer zapošljava više od 1000 radnika, dodao je.

Ivana Posavec Krivec podsjetila je da je Petrokemija 2020. završila s najboljim rezultatom u povijesti, naglasivši da je riječ o stabilnoj i perspektivnoj tvrtki  koja bi trebala ostati lider proizvodnje mineralnih gnojiva u središnjoj Europi. Cijena plina na svjetskom tržištu danas je povoljnija nego u ožujku 2022. kada je stala proizvodnja u Petrokemiji i vrijeme je da ministar gospodarstva Filipović konačno odgovori zašto nije došlo do preuzimanja od turskog investitora i tko govori istinu, poručila je Posavec Krivec. “Hoće li stanovnici Sisačko-moslavačke županije zapamtiti Vladu Andreja Plenkovića po tome što je zatvorila sisačku rafineriju, prodala Petrokemiju i ostavila porušenu Baniju”, upitala je.

Od predsjednice saborskog Odbora Marijane Petir zatražili smo da na sjednicu pozove ministra gospodarstva Davora Filipovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, predstavnike PPD-a i Ine kao suvlasnike, sindikate i turskog investitora kako bi doznali “stvarnu istinu o tome što se događa u Petrokemiji”. “Želimo konkretne odgovore kada će se proizvodnja pokrenuti, što će se dogoditi s prodajom i tko govori istinu a tko neistinu”, rekao je Nikša Vukas.