Nemar gradske vlasti u održavanju Jakuševca

Trenutno pregledavate Nemar gradske vlasti u održavanju Jakuševca
Davor Bernardić / Socijaldemokrati

Gradska vlast nije ništa radila po pitanju drenaže odlagališta i sad pokušavaju prebaciti odgovornost

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u nedjelju konferenciju za medije na kojoj je iznio nove informacije o nemaru gradske vlasti u održavanju Jakuševca.

„U petak su građani osjetili smrad u dijelu Zagreba, žalili se na mučninu, gradska vlast smirivala je javnost da je u pitanju samo „točkasto onečišćenje ispod dozvoljenih razina“. Kad se dogodio prvi odron na Jakuševcu gradska vlast nije smatrala da se radi o ičem što bi to uopće zahtijevalo obavještavanje javnosti dok o tome nisu počeli pisati mediji. Epilog znamo. Mjesec dana poslije dogodila se eksplozija na Jakuševcu.

Kako se ne bi dogodila neka ozbiljnija katastrofa kad je u pitanju kanalizacija predlažemo da Gradski zavod za javno zdravstvo prati stanje i da Grad Zagreb izvijesti javnost o analizi kemikalija u kanalizaciji od zadnjeg širenja smrada.

Ono što je prošli tjedan pobudilo interes javnosti je da je Tomašević na press konferenciji objavio mišljenja o stanju na Jakuševcu iz 2008. i 2012. u kojima piše da postoji problem s drenažom zbog toga što je preko geotekstila pogrešno projektiran ili izveden sloj zemlje od 30 cm, što za posljedicu ima zadržavanje vode u tijelu odlagališta te u zdencima za otplinjavanje, a što uzrokuje manju učinkovitost zdenaca za otplinjavanje pri prikupljanju i odvođenju plina.“ – tvrdi Bernardić.

U mišljenju iz 2008. se pod točkom 3 navodi da je 2002. bilo jedno klizište koje je i sanirano, ali da su se od tada ispitivali uzroci klizanja i pratilo stanje vode u oknima, dakle i 6 godina nakon klizišta se pratilo stanje iako u  to vrijeme uopće nije bilo nikakve nestabilnosti, nego je samo utvrđeno slijeganje površine odlagališta za 4-6 metara, što je otprilike 10% visine, a što je redovno slijeganje.

„U tom mišljenju se kao jedini trenutno evidentirani problemi na odlagalištu spominju isključivo funkcionalni problemi odvodnje otpadnih voda i otplinjavanje, odnosno činjenica da u zdencima ima zaostale vode što ometa zahvaćanje plina iz tijela odlagališta. I dani su prijedlozi, štoviše izričito je navedeno da su dodatne bušotine u linijama G i H pokazale se kao efikasna mjera, pa se predlaže na plohama 4 i 5 izvesti dodatne zdence i spojiti na drenažni sustav. Dakle tada su se sustavno ispitivala moguća rješenja za uočene probleme.

Ne traži se neka nova rekonstrukcija Jakuševca, zatvaranje, premještanje otpada ili što slično, nego se traži redovno praćenja i održavanje uz dodatne mjere sukladno potrebi, dakle kontrola i servis, nadzor i redovito održavanje. Iz te dokumentacije proizlazi da se o odlagalištu kontinuirano vodilo računa. No ono što je jedinstveno u oba nalaza je da je odlagalište živi organizam koji zahtjeva konstantno praćenje i redovno održavanje.“ – naglasio je Bernardić.

„To izvješće se odnosi na druga polja Jakuševca i nema nikakve veze s poljem 6 na kojem se dogodio odron jer se to polje počelo intenzivno koristiti kad je Tomašević došao na vlast. Pitanje je je li problem s drenažom postojao uopće na plohi 6. Zapravo je pitanje zašto je Tomašević tek sada izašao s izvješćem iz 2008. i 2012.? Nisu mogli ne znati za izvješće jer je tadašnji ZGOS pripojen Čistoći i sva dokumentacija je kod Vića u Čistoći, kao i ljudi koji su na tome radili. Motiv može biti, da traži alibi za ne daj Bože nove eksplozije i odrone i da pokušava prebaciti odgovornost na bivšu vlast, no izvješće jasno pokazuje da u njemu ne radi o plohi 6, na kojoj se dogodila eksplozija.“ – rekao je Bernardić.

„I sad dolazimo do zaključka, tri godine znaju za probleme s drenažom i da se to mora stalno pratiti i održavati. Moje pitanje je jesu li pratili, održavali i što je poduzeto? Tražimo da se podnese izvješće o stanju na plohi 6 te o pregledima koji su učinjeni, te intervencijama koje su napravljene. A zaključak je jasan, niti su pratili stanje, niti su održavali plohu 6, pa nemaju što pokazati. Objavom ovog izvješća Tomašević je priznao da nije ništa radio po pitanju drenaže odlagališta. I sad pokušava prebaciti odgovornost na nekog drugog. Pametnom dosta.

Stoga je prijedlog Socijaldemokrata da se od sad nadalje redovno, na mjesečnoj razini, prati stanje zdenaca i drenaže na Jakuševcu, i o tome izvještava javnost i Gradska skupština kako bi spriječili buduće odrone i eksplozije. Drugi prijedlog koji ponavljam je da se redovno mjesečno izvještava javnost o pregovorima o novoj lokaciji za odlaganje zagrebačkog otpada, jer na Jakuševcu ima mjesta za godinu dana, a CGO se ne može napraviti u manje od 6 godina. U cilju transparentnosti, oko natječaja za biootpad, gdje je lokacija na koji se isti odvozi?“ – zaključio je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.