Nesposobnost osječke gradske vlasti u rješavanju problema u predškolskom odgoju

Trenutno pregledavate Nesposobnost osječke gradske vlasti u rješavanju problema u predškolskom odgoju
Romana Nikolić i Luka Majetić

Saborska zastupnica Socijaldemokrata i predsjednica ŽO Socijaldemokrati Osječko- baranjske županije Romana Nikolić te potpredsjednik osječke gradske organizacije Socijaldemokrati Luka Majetić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su govorili o problemima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u Osijeku.

Nikolić je navela kako je Vlada u siječnju ove godine donijela odluku o financiranju 255 projektnih prijedloga za izgradnju i opremanje predškolskih ustanova iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od čega je Grad Osijek trebao proširiti svoje vrtićke kapacitete izgradnjom triju novih i dogradnjom dvaju vrtića, no već sada je vidljivo da se postavljeni ciljevi Vlade do 2027. godine neće ostvariti.

„Nažalost i ove godine diskriminiralo se 66-ero osječke djece, iako su im oba roditelja zaposlena, ali i stotine djece iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa koja nisu ni razmatrana. Poražavajuće je postavljanje kriterija koja se trebaju ispuniti da bi dijete ostvarilo pravo na obrazovanje.“ – rekla je Nikolić.
Kaže kako je najčešći uzrok neostvarivanja prava na upis u vrtić nezaposlenost roditelja te se pritom zaboravlja da je vrtić odgojno-obrazovna ustanova, kojoj je cilj kognitivni i psihosocijalni razvoj djeteta. Smatra da se time diskriminiraju i djeca i roditelji, da se promovira društvena nejednakost te da djeca ostaju stigmatizirana jer im jedan od roditelja nije zaposlen ili su slabijeg socioekonomskog statusa. Ističe kako osječka gradska vlast nastoji riješiti problem nedostatka kapaciteta prenamjenom prostora Pučkog otvorenog učilišta koje je u derutnom stanju, preuređenjem domarskih stanova i korištenjem neadekvatnih pomoćnih prostora.

„To su prostori vrlo upitne kvalitete i sigurnosti. Izjava gradonačelnika da su te prenamjene ekvivalent 4 nova vrtića krajnje je nehumana i dokaz da ova gradska vlast ne zna što radi niti kako da se nosi s izazovima koja su pred njima.“ – kaže Nikolić. Upozorava da su djeca s teškoćama u razvoju i dalje isključena iz sustava zbog nedostataka stručnih kadrova.

„Nedostatak stručnog kadra problem je već 20 godina. Djeca s teškoćama u razvoju ili darovita djeca često nemaju nekoga na raspolaganju koji će im pomoći da se integriraju u skupinu i ostvare svoj potencijal. Trenutna situacija u vrtićima je kaotična, odgojiteljice rade u uvjetima koji su nehumani, a djecu se „trpa“ u boksove da se zadovolji forma.“ – izjavila je.

Majetić je istaknuo da u nedostatku kapaciteta u gradskim vrtićima, ostaje mogućnost privatnih vrtića i obrta za čuvanja djece, ali Osijek je jedan od rijetkih gradova koji ne sufinancira takve servise.

„Cilj Socijaldemokrata jest da razlike u cijenama između privatnih i gradskih vrtića nema, a dok se to ne ostvari, predlažemo povećanje gradske subvencije za privatne vrtiće od 100 eura mjesečno, kako bi se djelomično ublažio udar na roditelje, kao i za svako dijete koje nije ostvarilo upis.“ – rekao je Majetić.

Nikolić se nadovezala apelom gradonačelniku Radiću da uvede navedene mjere kako bi se pomoglo roditeljima i djeci da ne budu diskriminirani u odnosu na one koji pohađaju privatne vrtiće te da se osigura maksimalan broj djece u sustavu.
„Najavljene reorganizacije nisu rješenje već loše odluke koja će imati dugoročne posljedice za sve dionike. Sigurnost i kvaliteta moraju biti imperativ!“ – rekla je Nikolić.

Istaknula je kako Socijaldemokrati zagovaraju i dugoročne mjere, kao što je uključivanje države u financiranje RPOO i to prema načelu jednakog udjela financiranja svih vrtića u Hrvatskoj, jednake metodologije izračuna ekonomske cijene, jednakih olakšica, te zakonitog zapošljavanja i plaćanja dovoljnog broja stručnih kadrova.

„Ako se to ne ostvari ne možemo očekivati smanjenje regionalnih razlika i izjednačavanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja čime se nadležno ministarstvo i Vlada RH vole hvaliti. Štoviše, ne možemo više očekivati niti održivost ovakvog sustava predškolskog odgoja.“ – zaključila je Nikolić.