NI JEDNA ŽRTVA VIŠE – NI JEDNA ŽENA MANJE

Trenutno pregledavate NI JEDNA ŽRTVA VIŠE – NI JEDNA ŽENA MANJE

Na porast broja ubojstava žena i ravnodušnost vlasti prema toj temi simboličkim javnim akcijama danas je upozoreno diljem Hrvatske, a u Zagrebu su akciju podržali zastupnici Socijaldemokrata.

U 2022. godini ubijeno je 13 žena u Hrvatskoj. Hrvatska je u samom vrhu, među tri najgore zemlje u Europskoj uniji po broju femicida. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Kazneni zakon u Republici Hrvatskoj ne poznaje pojam femicida, najekstremnijeg oblika rodno uvjetovanog nasilja, ubojstva žene od strane muškarca, kao rodno uvjetovanog zločina iz mržnje. Radi se o ubojstvu iz namjere, motiviranom mizoginijom, a počinjenog od strane muškaraca, koji negiraju ženski integritet i smatraju da je žena njihovo vlasništvo i da imaju pravo raspolaganja njezinim tijelom, životnim odlukama i pravom na život.

Klub zastupnika Socijaldemokrati još je u prosincu 2021.g. uputio Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona, s konačnim prijedlogom Zakona. Prihvaćanjem naših prijedloga femicid bi se kvalificirao kao ubojstvo povezano sa zločinom iz mržnje prema ženama, a takva kvalifikacija zločina bi se uzela kao otegotna okolnost u slučaju kada ovim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Nažalost, i na štetu našeg društva i prava žena žrtava, vladajući su taj prijedlog glatko odbili.