Obnova je dokaz nesposobnosti ove Vlade, a korupcija glavni problem

Trenutno pregledavate Obnova je dokaz nesposobnosti ove Vlade, a korupcija glavni problem
Davor Bernardić i Vesna Nađ

Danas bilježimo točno tri godine otkad je, u jutarnjim satima, snažan potres pogodio Zagreb i okolicu i kazao kako je reakcija solidarnosti Europske unije bila promptna. No, iako je Fond solidarnosti Hrvatskoj za obnovu osigurao čak 5,1 milijarda kuna, od čega je Gradu Zagrebu na raspolaganje dano čak 2,2 milijarde kuna, danas, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa možemo reći da su Hrvatska i Grad Zagreb pali na ispitu.

Četiri ministra, tri zakona i niti jedna sagrađena kuća. Brojni građani zagrebačkog Podsljemena, Markuševca, Čučerja i dalje žive u razrušenim kućama i kontejnerima pored svojih kuća, a iz centra grada pola ljudi je iselilo – ustvrdio je Bernardić.

Posebno kritičan, Bernardić je bio prema Gradu Zagrebu kazavši kako je od 164 obnovljenih odgojno-obrazovnih objekata, čak 162 njih obnovila bivša Bandićeva vlast, dok je na preostala dva objekta OŠ Miroslava Krleže i OŠ Ivan Merz, gradska vlast prvo zaustavila radove, a sada s obnovom kasne godinu dana. Na još 8 objekata koji su bili ugovoreni još za vrijeme bivše vlasti i trebali su do sada biti završeni, sada će potrajati vjerojatno i do nekoliko godina te će njihovo financiranje spasti na gradski proračun, budući da će se probiti svi rokove za povlačenje novca iz Fonda solidarnosti EU.
Istaknuo je pritom da je gradonačelnik panično od ministarstva tražio da se od Europe zatraži produljenje roka, nakon čega je Europska komisija u svibnju 2022. godine, službeno i produljila rok do kraja lipnja 2023. godine. Ali, vrijeme curi i nesposobnost dolazi do izražaja. Gradonačelnik Tomašević i Vlada Republike Hrvatske vode mrtvu trku, tko je nesposobniji u obnovi od potresa, zaključio je Bernardić. U smjeru potvrde prethodnih navoda ide i najnovija izmjena Zakona o obnovi, jer je Vlada nakon tri godine građanima rekla, nismo bili sposobni ništa napraviti, hajde napravite vi sami ono što smo mi obećali, pa ćemo vam dati i obećani novac. Grad Zagreb kao zainteresirana strana nije imao ni jednu primjedbu u postupku javnog savjetovanja novog Zakona, dapače gradonačelnik Tomašević je hvalio Zakon, a s bivšim ministrima se nalazio svaki tjedan i govorio da ima sjajnu suradnju. Javno sam govorio da je člankom 22. Zakona o obnovi stavcima 4. i 5. propisano da: ako se ne može postići većina suvlasnika za poslove obnove , na zahtjev bilo kojega od suvlasnika, odluku će donijeti sud u izvanparničnom postupku, koji je hitan.

Upozoravam da sutra na raspravu u Hrvatski sabor dolazi Zakon o izvanparničnom postupku, koji se nije mijenjao od Kraljevine Jugoslavije, a koji ne predviđa takav proces, dakle očigledno je isključiva svrha ove odredbe kasnije prebacivanje odgovornosti za neuspješnu obnovu na suvlasnike jer im je kao dano pravno sredstvo koje, „kao svojom krivnjom“, nisu iskoristili, a u stvarnosti nema realne mogućnosti da se provede odluka donesena u takvim neodređenim postupcima, radi čega će Socijaldemokrati predložiti izmjenu takve regulative.“ – kazao je Bernardić.

Vesna Nađ / Socijaldemokrati

Vesna Nađ, u nastavku konferencije prisjetila se tragično preminule 15 godišnje djevojčice Anamarije Carević uslijed posljedica potresa, u kojem je ozlijeđeno i 27 građana.

Mnogobrojni objekti blizu epicentra u Markuševcu, Čučerju ali i u gradskim četvrtima u kojima prevladavaju stariji objekti Donji grad, Gornji Grad, Črnomerec, Maksimir ali i mnoge objekti u Brezovici i drugim četvrtima koje nisu građeni protupotresno, teško su konstrukcijski oštećeni. Novi Zagreb je upravo zbog objekata koji su građeni poslije 1970. godine, odnosno nakon potresa u Skopju, 1963. kada su zaoštrena protupotresna pravila građenja objekata, manje stradao.
„Već prilikom donošenja prvog Zakona o obnovi, ukazivali smo da je neprovediv zbog niza birokratskih procedura te da će građani morati skupiti nekoliko kilograma dokumentacije da bi im se odobrila obnova, osobito konstrukcijska obnova zgrada koje su dobile crvenu naljepnicu, ali vladajući nisu imali sluha za oporbene prijedloge.

Nažalost, zbog novog razornog potresa, nove izmjene Zakona o obnovi proširene su i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, u kojima se u postupcima obnove, uz Fond za obnovu pojavio i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, radi čega su Vlada i nadležno ministarstvo, postali uteg, umjesto da budu suborac s građanima u obnovi obiteljskih kuća i stambenih zgrada, koji su bili prisiljeni obilaziti razne urede, od Ministarstva do Fonda, skupljati hrpu dokumentacije i na kraju je uvijek nedostajao još neki ključni dokument za izdavanje kojeg je bio nadležan neki drug ured, a ne onaj u koji ste upravo ušli. Tako funkcionira birokratska, a ne europska država.” – upozorila je Nađ.
Ovoga puta nije bio problem u novcu, već u nesposobnosti Vlade da novac iz Fonda solidarnosti utroši – nastavila je Nađ. Ministar Bačić, kojeg HDZ građanima predstavlja kao spasitelja obnove, prije nego je postao ministrom, bio je naš kolega zastupnik u Saboru, shvatio da obnova mora krenuti drugačije, jednostavnije bez Fonda, bez Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, bez suvišnih procedura i dokumentacije.

Tri godine je trebalo Vladi da prizna vlastitim građanima da im nije sposobna obnoviti njihovu imovinu, već je otkrila spasonosnu samoobnovu po onoj dobroj staroj “uzdaj se u se i u svoje kljuse”. Pitam se tko će odgovarati?” – kazala je Nađ.
“U planu za 2023. isplatit će se sve novčane naknade za konstrukcijsku obnovu i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća po modelu samoobnove za koje zahtjev bude zaprimljen do 31. listopada 2023. Dakle, opet novac nije problem, ali će građanima problem biti naći građevinske radnike, jer su izgubili 3 godine, a da im Vlada nije pomogla da obnove svoje kuće i zgrade. Nadalje, što se tiče javnih objekata, 19 projekata zdravstva je u fazi izvođenja radova.

Više zagrebačkih bolnica je u obnovi, KB SESTRE MILOSRDNICE, KB MERKUR, KBC ZAGREB, KLINIKA ZA PLUĆNE BOLESTI JORDANOVAC, KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB, a da su se počele obnavljati tijekom ove tri godine, ne bi sada patili niti pacijenti, niti medicinsko osoblje. Ovako, možemo samo misliti kakav je krkljanac u ovim bolnicama. Nažalost, u ovakvoj situaciji našim građanima bi jedino psihijatrijske odjele trebalo ostaviti raditi u punom kapacitetu jer će im nakon ove tri godine nečinjenja Vlade u obnovi stvarno najviše trebati.
Ministar Bačić nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura se odnosi na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove. Mislimo da mu tu može pomoći samo potpredsjednik Sabora, gospodin Željko Reiner i to na molitvenom doručku.” – zaključila je Nađ.