Plenković napokon shvatio da je ubojstvo žene zato što je žena neprihvatljivo

Trenutno pregledavate Plenković napokon shvatio da je ubojstvo žene zato što je žena neprihvatljivo
  • Kategorija objave:Aktualno

Saborski zastupnici Socijaldemokrata Katica Glamuzina i Domagoj Hajduković održali su u petak konferenciju za medije na kojoj su komentirali najavljene zakonske izmjene vezane za rodno osnovano nasilje s naglaskom na uvođenje femicida u Kazneni zakon.

„Pozdravljam činjenicu što je premijer napokon shvatio da „ubojstvo žene zato što je žena, nije prihvatljivo“, ali i izražavam žaljenje što Hrvatska ima premijera kojem je toliko dugo trebalo da to shvati.“ – rekla je zastupnica Glamuzina.

Socijaldemokrati već godinama pokušavaju uvesti femicid u Kazneni zakon

Istaknula je kako je klub Socijaldemokrata prije skoro dvije godine napisao i stavio u proceduru prijedlog kojim se femicid uvodi u Kazneni zakon, no službeno Vladino mišljenje na taj prijedlog jest da je predmetna dopuna suvišna i nepotrebna jer „kazneno djelo počinjeno zbog spola druge osobe već prema važećem zakonodavnom uređenju predstavlja zločin iz mržnje“.

Koliko je nasilja moglo biti spriječeno da su zakoni na vrijeme to omogućili

„Što se onda promijenilo? U tom periodu preko 20 žena je ubijeno, samo zato što su žene, a brojne druge trpe fizičko i druge oblike nasilja, s kojim se moglo puno učinkovitije boriti, da su zakoni na vrijeme to omogućili.“ – upozorava Glamuzina.

Razgovarajući s udrugama o ovim najavljenim zakonskim izmjenama, premijer je pohvalio njihovo „zaista dragocjeno iskustvo prateći sudbinu žrtava“.

„Te su udruge mogle imati puno manje iskustva sa žrtvama ovakvog nasilja, da se njemu lampica upalila na vrijeme. Jer sve ovo što je premijer odjednom doživio kao prosvjetljenje, sve te iste udruge ponavljaju godinama, a njemu se lampica upalila baš sada – pred izbore.“ – rekla je Glamuzina.

Nastavlja kako je Vlada odbila cijeli niz zakonskih prijedloga oporbe s kritikama koje često nemaju smisla, da bi nakon nekog vremena samo napravili te iste izmjene.

Zašto je Vladu potrebno prisiljavati da radi na dobrobit hrvatskog društva

 „Nama su tako nedavno odbili prijedlog Zakona o logopedima, pa ga sad sami pišu. Odbili su i naš prijedlog oko femicida, pa ga sad sami pišu. Odbili su prijedloge za naknade roditeljima njegovateljima, da bi kasnije sami to napravili… Ako je zaista potrebno svaki put raditi udruženi pritisak medija, udruga, stručnjaka i oporbe da bi se ovu Vladu prisililo da radi na korist hrvatskog društva, mi ćemo tako nastaviti raditi, no pitanje je zašto je Vladu potrebno prisiljavati da radi na dobrobit hrvatskog društva.“ – zaključila je Glamuzina.

„Nije premijer ovo napravio radi izvješća GREVIO-a, ni zato jer je odjednom spoznao nepravdu. Izvješća su i prije bila negativna, a nepravde je premijer bio svjestan i prije. Premijeru je uslijed brojnih kontroverzi s njegovim ministrima očajnički treba neka dobra vijest za javnost pa su žrtve rodno osnovanog nasilja naišle na razumijevanje.“ – nadovezao se Hajduković te nastavio „nije nas briga za Plenkovićeve motive iako je tužno da se osvrće na žrtve rodno osnovanog nasilja tek onda kad nije imao drugog načina skrenuti pozornost s npr. zaboravnosti ministra Grlić Radmana. Bilo bi dobro da se sa svakom kontroverzom nekog svog ministra osvrće na ovakve probleme jer bi onda stalno donosio mjere na korist hrvatskih građana, budući da su njegovi ministri stalno upleteni u neke kontroverze.“ – zaključio je Hajduković.