Počinje školska godina, škole još uvijek neobnovljene, a ulaganja u vrtiće sramotno mala

Trenutno pregledavate Počinje školska godina, škole još uvijek neobnovljene, a ulaganja u vrtiće sramotno mala
  • Kategorija objave:Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u nedjelju konferenciju za medije na kojoj je ukazao na problem neobnavljanja škola u Gradu Zagrebu, nedostatak mjesta u vrtićima te na aferu namještanja natječaja za nabavu polovnih tramvaja.

Kada je usvojen proračun Grada Zagreba za 2023. godinu Tomislav Tomašević i cijela Gradska uprava ushićeno su isticali da je taj proračun najbolji ikada za grad, da se njime pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio i da će sada biti tri puta više kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti, odnosno tri puta više vrtića, škola, te zdravstvenih i kulturnih ustanova. Naveo je da se u tu namjenu prije trošilo oko 250 milijuna kuna, a sada će to biti 750 milijuna kuna.

Tomašević ne povećava, već smanjuje ulaganja

„Ako se usporedi s proračunom za 2022. pokazuje se da gradonačelnik laže jer se za ustanove kulture planira smanjenje sredstava u odnosu na 2022. godinu za preko 40%, a za zdravstvene objekte je planirano smanjenje sredstava u odnosu na 2022. godinu za 30%. U srpnju je donesena izmjena i dopuna proračuna za 2023. godinu kojom se iznos ulaganja u društvene objekte smanjio za 21 milijun eura. Uskoro ide novi rebalans gdje ćemo vidjeti dodatno smanjenje.“ rekao je Bernardić.

Sramotno mala ulaganja u vrtiće

Ulaganje u vrtiće u 2022. bilo je na razini sramotnih 5 milijuna eura, od čega je gradska vlast uspjela potrošiti 11%. Stoga ne čudi da nedostaje smještaj za oko 5000 djece ove godine jer su u prošloj godini uložili samo oko 500 tisuća eura. S tim se iznosom ne može ništa sagraditi.

„Što se dječjih vrtića tiče radovi su se izvodili na njih ravno 6, redom Odranski Obrež, Sveta Klara, Ivanja Reka, Sesvetski Kraljevec, Žitnjak i En-ten-tini. En-ten-tini je ujedno jedini vrtić koji se uređuje prenamjenom prostora mjesne samouprave iako se hvalilo kako će se time dobiti ogromni kapaciteti. Podsjećam da je u tijeku rujan, dakle predškolski program je već tu. Kašina je jedini završeni vrtić u 2023. godini, dakle gradska vlast nije ispunila svoja obećanja o ogromnom broju novih kapaciteta u ovoj godini. Inače gradska vlast naravno prilagođava podatke. Tako tvrde da je neupisano 2716 djece pri čemu prešućuju da za otprilike 2000 djece koja će tek tijekom akademske godine steći uvjete za upis mjesta jednostavno nema, dakle govorimo o potrebi za oko 5000 mjesta u vrtićima.“ objasnio je Bernardić. 

Škole još uvijek neobnovljene

„U ovoj godini je zapravo završen i otvoren jedan vrtić, a s obzirom na to da je primjerice 2020. bilo također dovršeno 2 vrtića, ne vidim neki značajniji pomak u odnosu na prošlu vlast. Što se tiče škola, nisu završili radovi na I. ekonomskoj školi, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gornjogradskoj gimnaziji, Školi za primijenjenu umjetnost i obrt, Školi za klasični balet, dakle  tri i pol godine nakon potresa djeca još uvijek ne idu u svoje škole. U međuvremenu su zbog podilaženja dobavljačima potrebnog materijala zaustavljeni radovi na tim školama i mijenjani projekti i troškovnici. Ugovoreni su novi u vrijednosti višestruko većoj od prvotne i sve uz dodatne troškova prijevoza djece do drugih škola, zaslugom Luke Korlaeta.“ nastavio je šef zagrebačkih Socijaldemokrata.

„Kad je u pitanju škola Ante Kovačića u Španskom, radovi traju, nekako su pred završetkom, na zgradi je počelo postavljanje penjačke stijene s vanjske strane zgrade koja neće biti čuvana i neće biti spriječeno njezino korištenje, dakle omogućit će se djeci da se bez ikakve zaštitne opreme njome penju, sve dok netko ne padne i pogine. Pozivam gradsku vlast da to ograde, kako se neko dijete ne bi ozlijedilo ili poginulo.“ upozorava Bernardić.

Gradska vlast se slavodobitno poziva da će sve što nije obnovljeno iz sredstava Fonda solidarnosti, za što su rokovi istekli 30. lipnja 2023., obnoviti iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. To što će se iz tog programa platiti nešto što gradska vlast nije bila sposobna sama završiti do 30. lipnja, već su zaustavljali radove i povećavali troškove, će za posljedicu imati manje sredstava za druge aktivnosti koje nemaju veze s potresom te su se mogle financirati iz ovog fonda, a za koje sada neće biti raspoloživih sredstava. Nesposobnošću su prouzročili štetu i po Grad Zagreb i po ostale jedinice lokalne samouprave po cijeloj Hrvatskoj. 

Problemi sa ZET-om i afera nabave tramvaja

„S obzirom na to da školska godina počinje i za srednjoškolce, koji u pravilu do škola dolaze vozilima ZET-a, ali što radi i nemali broj osnovnoškolaca, naravno da je pitanje stanja i sigurnosti voznog parka ZET-a, te pouzdanosti i točnosti usluge od osobitog značaja i za početak škole. Ovog ljeta bili smo svjedoci dva požara na autobusima ZET-a, naleta ZET-ovog autobusa na osobna vozila pri čemu nije bio vidljiv put kočenja, a u medijima su se istog dana pojavili natpisi o kvaru kočnica. Ne može se zaobići niti najnovija afera s namještenim natječajem za nabavku 11 polovnih tramvaja iz Augsburga. U petak su se pojavile i obavijesti da su djelatnici ZET-a desetak puta putovali u Augsburg. Usprkos namještenom natječaju, što je već svima jasno, ja sam ipak odlučio ZET-u dati priliku da opravda svoju nabavu i ponudi minimum pojašnjenja iz kojih bi proizlazilo da se ipak radi o zakonitom postupku, a ne o kaznenom djelu.“ izjavio je Bernardić. 

„Pozvao sam ZET da pojasni, odnosno dostavi studije, analize ili druge dokumente kojima je utvrđena potreba za kupnjom upravo 11 polovnih tramvaja, kao i zašto se kao kriterij uzima 1996. kao godina proizvodnje. Nadalje, jesu li proveli istraživanje tržišta, kako bi natječaj mogao biti dostupan za više izvođača? Zašto nije uvjet klima u tramvajima? Pa vidite da je  gradonačelnik rekao da imamo tropsku klimu. Inače, proizvođač tramvaja AdTranz, čije tramvaje ZET nabavlja, više ne postoji, a nabavlja se samo po 1-3 seta rezervnih dijelova za 11 tramvaja. Odakle će nabaviti ostale dijelove?“ upitao je saborski zastupnik. 

Objasnio je i kako je zatražio i odgovore na pitanja jesu li i koji su zaposlenici ZET-a u razdoblju od 1. lipnja 2021. do 1. rujna 2023. službeno putovali u Augsburg, kada, iz kojeg razloga, koji je bio trošak puta i smještaja i tko ga je podmirio.

„Tom prilikom sam zatražio i analizu ili drugi dokument iz kojeg bi bilo vidljiv broj tramvaja ZET-a u voznom stanju na dan 1.6.2021. i 1.9.2023., s obzirom na to da se navodno tramvaji nabavljaju do dolaska novih, a u međuvremenu se nije povećavao obujam tramvajske mreže, pa jedino neodržavanje i posljedično kvarovi vozila u zadnje dvije godine mogu opravdati navodno hitnu nabavku ovih tramvaja, a ako je tome tako onda netko u ZET-u i Gradu treba snositi odgovornost za to što je do toga došlo. Nažalost, svi smo opet bili svjedoci tko zna koje više laži gradonačelnika, a potom kada se na to ukazalo, objašnjenjima koja su na razini omalovažavanja druge strane. Sada se jasno i očigledno se počinje uviđati smisao i životnost stare narodne – tko laže taj i krade.“ zaključio je Bernardić.