Pozivamo gradonačelnika da promjeni odluku o manifestaciji “Dani zagrebačkih jagoda”

Trenutno pregledavate Pozivamo gradonačelnika da promjeni odluku o manifestaciji “Dani zagrebačkih jagoda”
Ivana Posavec Krivec i Davor Bernardić / Zagreb, 04.04.2023.

Ivana Posavec Krivec i Davor Bernardić održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na odluku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i gradske vlasti da drastično smanje broj prodajnih lokacija za proizvođače jagoda povodom tradicionalne manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda” koja se održava u svibnju.

Riječ je o jednoj od najpoznatijih manifestacija koja se obilježava već gotovo 20 godina u suradnji Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Događaj je to koji je omogućio osnaživanje, razvoj i kvalitetnu proizvodnju domaćih jagoda u zagrebačkom prstenu, području na kojem se i uzgaja većina hrvatskih jagoda, gdje proizvođači okupljeni u dvije udruge izravno nude svoje proizvode građanima prema sistemu kratkog lanca opskrbe.

Do sada je bilo 90 takvih lokacija u gradu, no nažalost došlo je do velike promjene u promišljanju gradske politike. Ukinuto je 40 od 90 tih lokacija, a ostale su stavljene na javni natječaj te su od danas nedostupne proizvođačima zbog previsokih cijena. Manifestacija je bila poticaj za razvoj kvalitetne poljoprivrede na području Zagreba i županije koja je okupljala veliki broj voćara. Ovom se odlukom njihov broj smanjuje i upitno je što će slijedeće godine moći ponuditi – istaknula je Ivana Posavec Krivec te nadodala kako su zakinuti i proizvođači bobičastog voća za koje su osigurana svega tri štanda. Riječ je o kvartovskim štandovima koji su dugi niz godina isti proizvođači imali u najmu, a od danas ih može dobiti bilo koja fizička osoba, pa tako i prekupci.

„Postavlja se pitanje tko će i što će se prodavati na štandovima. Predložili bi gradonačelniku koji nije imao vremena primiti poljoprivredne proizvođače da preispita odluku i da se vrati na odluke ranijih godina, da se osiguraju pozicije u Zagrebu koje će mali poljoprivredni proizvođači opremiti svojim proizvodima i prodavati ih već poznatim kupcima. Ako ne dođe do promjene za očekivati je da će propasti veliki dio proizvoda jer se konkurentski ne može nositi s uvoznom, kemijski tretiranom robom. Uništavamo nešto što je domaće, što je kvalitetno, što je i produkt grada Zagreba. Apeliramo još jednom gradonačelniku na promjenu odluke i da pogleda što je u interesu ne samo poljoprivrednih proizvođača već i zdrave prehrane stanovnika Zagreba.” – zaključila je Ivana Posavec Krivec.

Zastupnik Bernardić je naglasio kako je manifestacija prodaje na otvorenom omogućavala građanima da kupuju domaće proizvode nakon posla u vrijeme kada tržnica ne radi, te kako se ti proizvodi ne mogu naći u trgovačkim lancima jer oni preferiraju strane proizvode. Nadodaje kako je neprihvatljivo da je cijena za lokalne proizvođače višestruko narasla, da moraju platiti nešto unaprijed, a ne znaju kakav će biti urod zbog vremenskih uvjeta te kako je ova odluka donesena suprotno pravilniku jer novi pravilnik o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površina javne namjene još nije donesen.

„Oni su samim time u prekršaju. Oni su donijeli odluku bez pravnog osnova i time su se Tomašević i nova gradska uprava pridružili konzistentnoj politici Vlade Republike Hrvatske u ubijanju domaće poljoprivrede.” – izjavio je Davor Bernardić.