Predlažemo povećanje subvencije za gradske vrtiće u iznosu od 700 kuna

Trenutno pregledavate Predlažemo povećanje subvencije za gradske vrtiće u iznosu od 700 kuna
Davor Bernardić / Socijaldemokrati
  • Kategorija objave:Aktualno

Davor Bernardić osvrnuo se na temu poskupljenja vrtića u Gradu Zagrebu. Tom prilikom naglasio je kako „Vidimo da se ovih dana ponovno priča o poskupljenju vrtića. Podsjetit ću na aktivnosti Socijaldemokrata od prije godinu dana kada sam Gradu ponudio rješenje problema. Tada je bez vrtića ostalo 3700 djece u Gradu Zagrebu, a to nije veliki problem samo za roditelje nego i za Grad isto tako.“

Također, roditelji su tada javljali kako su privatni vrtići najavili poskupljenja, za čak i 700 kuna mjesečno, zbog rasta cijene energenata i drugih troškova. Gradski vrtići do sada su se plaćali 400 kuna, a privatni 1400 kuna. S najavljenim poskupljenjima privatni vrtić bi koštao preko 2000 kuna mjesečno što je diskriminatorno.
„Tada sam predlagao dodatnu subvenciju ukoliko se dogodi poskupljenje za privatne vrtiće u iznosu od 700 kuna. Dakle, stupnjevito po razredima, i tako će se ublažiti šok od poskupljenja roditeljima koji sada žive u neizvjesnosti.“ – izjavio je Davor Bernardić.
Socijaldemokrati su još prošle godine aktualnoj gradskoj upravi ponudili rješenje problema. „Naš prijedlog je da Grad Zagreb subvencionira privatne vrtiće za rast troškova odnosno 700 kuna, tako bi subvencija bila 2200 kuna umjesto 1300 kuna, a roditelji bi nakon povećanja plaćali 1500 kuna umjesto 2000, odnosno, uštedjeli bi 700 kuna mjesečno, tj. 8400 kuna godišnje. Isto vrijedi za sve cenzuse, cijene su slične.“ – naglasio je Bernardić.
„U Zagrebu po procjeni Grada ima 4900 djece u privatnim i vjerskim vrtićima, pa bi to Grad koštalo oko 45 milijuna kuna godišnje, a gradski budžet je u milijardama kuna. Moguće je da će se povećati broj djece u privatnim vrtićima jer toliko ima djece neupisane u gradske vrtiće.“ – rekao je Bernardić.

„Predlažemo dodatnu subvenciju ako se dogodi poskupljenje za privatne vrtiće u iznosu od 700 kuna. Dakle, stupnjevito po razredima, i tako će se ublažit šok od poskupljenja roditeljima koji sada žive u neizvjesnosti“ – zaključio je Davor Bernardić.

Svi konkretni prijedlozi Socijaldemokrata, kao što je bila praksa i do sada, službeno će biti upućeni u proceduru Gradonačelniku Grada Zagreba.