Premijerova odgovornost je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske

Trenutno pregledavate Premijerova odgovornost  je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske
Davorko Vidović / Socijaldemokrati

Predsjednik Davorko Vidović zatražio je od premijera da pošalje zahtjev za suglasnost u skladu s onim što piše u poslovniku vlade Republike Hrvatske i što piše u Ustavu Republike Hrvatske.

„Naša stranka Socijaldemokrati počiva na nekoliko temeljnih vrijednosti: vrijednosti slobode, vrijednosti solidarnosti i vrijednosti pravde – to je i ono na čemu temeljimo našu politiku. Dosljednost smatram prvorazrednim imperativom za vjerodostojnu politiku. Za nas ne vrijede pravila da su ta načela nešto za kućnu uporabu, a kad se izađe iz kuće vrijede druga pravila. Socijaldemokrati nedvosmisleno i snažno podržavaju borbu ukrajinskog naroda za suverenitet i slobodu, da se u cijelosti i bez ikakvih ograda pridružujemo svakoj podršci ukrajinskom narodu, bila ona politička, humanitarna, pa i vojna, kao što smo svi to već iskazali u Hrvatskom saboru, i kao što smo to opetovano činili u svim prilikama kada smo govorili o Ukrajini i borbi Ukrajinaca za njihovu samostalnost“ istaknuo je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović koji je javno zatražio od Predsjednika vlade RH da pošalje zahtjev za suglasnost.

Davorko Vidović zatražio od premijera da javno pošalje zahtjev za suglasnost u skladu s onim što piše u poslovniku Vlade Republike Hrvatske i što piše u Ustavu Republike Hrvatske. „To nije samo jedan papirić, to nije samo komad koji će premijer potpisati. Tu se radi o puno dubljoj stvari. Dakle, tu se radi o komunikaciji između dva brda, radi se o razgovoru. Mi se očito nalazimo o ustavnoj krizi. O tome šutjeti ili možemo to sebi priznati. Kao rješenje za izlazak iz te ustavne krize u našem Ustavu predviđeni određeni elementi, određene institucije koje mogu tome itekako pomoć. Te institucije su Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Ne razumijem zbog čega premijer tvrdoglavo odbija i inzistira na svom stavu. Njegova odgovornost nije njegov stav. Njegova odgovornost je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske“ poručio je Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu.

„Ja se zapravo želim zapitati čemu služi Ustavni sud?“ rekao je Domagoj Hajduković, potpredsjednik Socijaldemokrata i predsjednik Odbora za europske poslove: „Ako postoje bilo kakve dvojbe, članak 129. Ustava kaže da, između ostalog, Ustavni sud Republike Hrvatske prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti, izvješćuje Hrvatski sabor. Ne može se dogoditi da na ovakvom prvorazrednom pitanju, koje je podijelilo Hrvatsku, i očito Sabor, dođe do podjele, a Ustavni sud šuti. Oni nisu ekskulpirani od odgovornosti, oni se moraju oglasiti. Ja s ovog mjesta i pozivam predsjednika Ustavnog suda gospodina Šeparovića da se udostoji barem potpisati dopis kada ga netko od zastupnika upita postoje li dvojbe da ovaj proces nije vođen u skladu s Ustavom. Ustavni suci su i birani tamo da budu čuvari Ustava, i ako postoje neke dvojbe oko ustavnosti, mislim da nemaju pravo šutjeti.“