Prometni kolaps u gradu Osijeku

Trenutno pregledavate Prometni kolaps u gradu Osijeku
Ilustracija - Prometni kolaps u gradu Osijeku
  • Kategorija objave:Aktualno

„Svako jutro od 08.05.2023. kada naši građani idu na posao, voze djecu u školu ili u vrtiće upadnu u prometni kolaps zbog loše organizacije privremene regulacije prometa koja je postavljena zbog izvođenja radova na tramvajskoj infrastrukturi. Ista situacija se događa i kad se vraćaju s posla svojim domovima.
Stvaranje prometnih čepova ne samo što izaziva frustraciju zbog izgubljenog vremena, već predstavlja i značajnu ugrozu za sigurnost pješaka i vozača. Svakako pozdravljamo izvođenje radova u cilju poboljšanja infrastrukture našeg grada što za posljedicu ima bolje uvjete za život, no evidentno je da ovdje ipak nešto ne štima“ – izjavili su Romana Nikolić, predsjednica ŽO Socijaldemokrata OBŽ i Luka Majetić potpredsjednik Gradske organizacije Socijaldemokrata Osijek na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Osijek se trenutno nalazi u prometnom kolapsu kakav se ne pamti u skorije vrijeme, a riječ je o dionicama Županijske ulice od križanja s ulicom Ivana Gundulića do kružnog toka „Đakovština“. Iako su pravci Vinkovačka – Reisnerova prema istoku i obrnuto te Reisnerova od zapada – Sv. Leopolda Bogdana Mandića predviđeni da budu prohodni već je 3 dana onemogućeno normalno prometno kretanje.
„Naglašavamo kako je i kružni tok „Đakovština“ obustavljen, Ružina ulica prometno zagušena, a prometni čep možete vidjeti od Strossmayerove do Vukovarske ulice. Izvođenje radova se treba raditi po etapama, odnosno kada se određena dionica u potpunosti završi da se krene s drugom dionicom. Prvo je trebalo završiti radove od početka Županijske ulice do Gundulićeve, pa pustiti promet. Nakon toga, od Gundulićeve do kružnog toga, pa pustiti promet. Završno raditi samo kružni tok „Đakovština“ i to u dvije etape – tako da regulacija prometa iz Reisnerove ulice zapadnog dijela iz smjera Retfale bude provozna u smjeru istoka, odnosno prema Donjem gradu, a ne kako je sada predviđeno da se iz Reisnerove sav promet preusmjeri u trgovački centar Interspara. Velika gužva se stvara iz razloga što brojni ljudi iz Gornjeg Grada, Retfale i Višnjevca putuju tim smjerom jer druge alternative u prometu ne postoji. Istovremeno se izvode radovi na podvožnjaku prema Čepinu, a i na obilaznici je postavljenja privremena regulacija prometa što dodatno otežava situaciju. Kada se stvore velike jutarnje i popodnevne gužve regulacija se ne može odvijati putem semafora nego bi promet morali voditi prometni policajci. Ovakva regulacija prometa se nije smjela odobriti na ovakav način.“

Naglašavamo kako je obveza izvođača izraditi ili naručiti elaborat privremene regulacije prometa od ovlaštene osobe, dobiti suglasnost na isti i postaviti privremenu signalizaciju. Suglasnost na elaborat privremene regulacije odobrava Grad Osijek i Ministarstvo unutarnjih poslova, no Socijaldemokrati smatraju da osobe koje su zadužene za odobrenje elaborata nisu sagledali sve činjenice i moguće prometne zastoje do kojih može doći, čime se načinio propust koji za posljedicu ima prometni krah na dotičnim dionicama.
Ovo je slika i prilika kako se vlast u gradu ne snalazi u izazovima koji su pred njima. Zbog svoje neorganiziranosti, a očito i zbog nestručnosti, stvorili su potpuni kaos u gradu, a najviše u tome pate vozači – roditelji koji svakodnevno, dva puta dnevno, prolaze tim dionicama, jer osim što idu na posao, voze i djecu u školu i vrtiće.

Osječka policija najavila je da će se ovakvo stanje nastaviti barem do kraja lipnja s mogućnošću produljenje čak do kraja ljeta.

“Apeliramo na gradonačelnika da još jednom sa svojim suradnicima razmotri ili zatraži od izvođača izradu novog ili izmjenu postojećeg elaborata privremene regulacije prometa, te da se postavi nova regulacija koja neće uzrokovati toliki kolaps u gradu. Potrebno je pronaći adekvatnije rješenje ove problematike”.