” Prve tri su bitne? “

Trenutno pregledavate ” Prve tri su bitne? “
Socijaldemokrati 15.12.2022.

Klub zastupnika Socijaldemokrati danas je u saborsku proceduru uputio Zakon o regulaciji logopedske djelatnosti. Poziv za medije upućen je pod sloganom „Prve tri su bitne?“ jer upravo u prve tri godine života provodi se program rane intervencije – upravo onaj program koji je najbitniji da bi djeci dali kvalitetnu osnovu za društvenu integraciju, za uspješno učenje, te za integraciju u školu i život.

Nažalost, u Hrvatskoj već više od 10 godina Hrvatsko društvo logopeda vapi za regulacijom logopedske djelatnosti u skladu s regulacijom kako je to na razini Europske unije, odnosno u ostalim zemljama Europske unije. „Hrvatsko logopedsko društvo staro je u kontinuitetu preko 30 godina. Upravo sljedeći tjedan, 21. prosinca, u maloj dvorani Lisinski oni obilježavaju svoju veliku obljetnicu. Ovim putem i mi Socijaldemokrati čestitamo i pod bor donosimo ovaj prijedlog zakona“ uvodno je istaknula predsjednica kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec, te objasnila: „Ovaj zakon nastao je u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom: taj zakon pisali su kolegice i kolege logopedi, preuzimali su legislativu Europske unije i zemalja članica Europske unije s jednim jedinstvenim ciljem – da se u Republici Hrvatskoj ova iznimno važna djelatnost stavi pod kontrolu, da se formiranjem zakona formira i komora logopeda kako bi se osigurao kontrolirani pristup u radu sa svima onima kojima je to potrebno, a najčešće su to oni najranjiviji, djeca ili stradalnici koji su doživjeli neke tegobe i s kojima treba iznova učiti i raditi.

Kada pitamo zašto govorimo o adekvatnoj skrbi, pa upravo zato što ta rana intervencija prije svega znači ranu interakciju, a interakcija se događa kroz jezik i kroz govor. Ako nastane šum u toj interakciji, ili se ona ne dogodi na vrijeme, onda smo propustili priliku učiniti i dati zapravo ono što je djeci potrebno da bi imali kvalitetan razvoj – i to nikada više u njihovoj razvojnoj kognitivnoj sposobnosti ne stižemo nadoknaditi niti jednim programom. Kada govorimo o radu logopeda, onda treba znati da je to rehabilitacijski rad, da je to stručan rad i da on zahtijeva vrlo visoke standarde.“

U Hrvatskoj se logopedi mogu školovati samo na 2 sveučilišta, Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Rijeci.

Riječ je o vrlo teškom petogodišnjem studiju na koji se u Zagrebu godišnje prima samo 50 studenata, a istovremeno logopedi su najdeficitarnije zanimanje u Republici Hrvatskoj. Nedostaje ih, a oni koji upisuju i završavaju tu djelatnost najčešće su smješteni u velikim gradskim središtima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, dok upravo za logopedskom djelatnošću naša ruralna Hrvatska vapi; ta djeca i ti ljudi nemaju priliku doći na red kod logopeda. O potrebi puštanje u proceduru Zakona o logopedskoj djelatnosti govorimo nakon što je jučer u Saboru održana rasprava o Zakonu o zdravstvenoj djelatnosti, a Vlada je propustila tim zakonom definirati logopede kao zdravstvene djelatnike.
„Mi smo ovdje ispred Kluba Socijaldemokrati, a socijaldemokracija je briga za one članove našeg društva, koji se nalaze zbog bilo kojeg razloga u nepovoljnijem položaju, je u srži našeg djelovanja, u srži onoga što želimo napraviti i što želimo u ovom mandatu ostaviti iza sebe. Važno je da iza sebe ostavimo paket zakonskih prijedloga, prijedloga rješenja koja će biti od koristi našim najnezaštićenijim građanima. Zbog toga je i ovaj prijedlog zakona danas puštamo u proceduru.

Djeca s posebnim potrebama, ona darovi i ona s teškoćama u razvoju nisu sustavno prepoznata od ove vlade jer za njih nema kvalitetnih sustavnih rješenja“ upozorila je zastupnica Katica Glamuzina. „Prve tri su bitne je važna poruka jer radi se o prve 3 godine života. Ako se ne reagira u prve tri godine s onima kojima je nužna potreba logopedskog rada, to je kasnije iznimno teško nadoknaditi. Ovo je jedan od zakona koji ćemo vrlo teško razumjeti ako ih vladajući odbiju, nešto što će vrlo teško ministri i premijer obrazložiti zašto ga ne prihvaćaju. Vjerujemo da ne postoje argumenti za prihvaćanje ovog zakona.“ Hrvatsko logopedsko društvo reagirao je prema ministarstvu zdravstva; u desetogodišnjoj su
komunikaciji. Zadnje sastanke održali su u veljači i u srpnju ove godine. Na zakon koji je jučer raspravljan u Hrvatskom podnijeli su amandman. Svi amandmani odbijeni su u javnoj raspravi s argumentom „primljeno na znanje“. „Primljeno na znanje od Vlade Republike Hrvatske da u Hrvatskoj logopedska djelatnost nije regulirana. Hrvatsko logopedsko društvo je cijenjeni član Europskog logopedskog društva već 2 mandata; hrvatski logopedi sjede u Upravnom vijeću Europskog logopedskog društva – što govori o njihovoj kvaliteti, o tome da se naši studenti i stručnjaci mogu zaposliti u bilo kojoj zemlju EU.

Postavljam pitanje u ime Socijaldemokrata zašto Vlada u kontinuitetu odbija riješiti ovo pitanje? Zašto za druge djelatnosti ima mjesta u posebnim zakonima, a za logopedsku nema?“ rekla je Ivana Posavec Krivec.