Prve tri su najbitnije, a HDZ ih je ukrao djeci

Trenutno pregledavate Prve tri su najbitnije, a HDZ ih je ukrao djeci
Ivana Posavec Krivec / Socijaldemokrati

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec upozorila je u četvrtak na veliki i zabrinjavajući nedostatak logopeda s kojim se potrebita djeca i odrasli u Hrvatskoj suočavaju. Istaknula je kako je zadnjih godina zbog porasta poremećaja u komunikaciji, jeziku, govoru i glasu potražnja za logopedima eksplodirala. Posebno je alarmantno što pacijenti na terapije čekaju čak do dvije godine, a udruge i struka još uvijek čekaju na zakon koji bi regulirao njihovu djelatnost.

Podsjetila je kako su upravo Socijaldemokrati, kao stranka koja primarno mari o najpotrebitijima, još krajem 2022. godine u zakonodavnu proceduru uputili Prijedlog zakona o logopedskoj djelatnosti kojeg je Vlada nažalost svojim mišljenjem odbila uz obrazloženje da pripremaju bolji i sveobuhvatniji prijedlog.

„Sa 76 glasova koji drže većinu premijera Plenkovića u sramotnom je glasovanju odbijen naš prijedlog, evo nas sada pred raspuštanjem, a o novom zakonu ni riječi. Jedina je svijetla točka što će iduća vlada dobiti priliku predlagati zakone koji su od interesa građanima, kada ova već nije zainteresirana. Htjeli smo napraviti iskorak i logopedima donijeti zajedničko kvalitetno rješenje. To nije bilo moguće vjerojatno zato što je prijedlog došao od strane oporbe“, rekla je Posavec Krivec.

Dodatan problem nepostojanja posebnog zakona je što je stvoren nered na tržištu jer zbog nepostojanja Komore, što je prijedlog Socijaldemokrata predviđao, otvaraju se privatni kabineti koje nema tko kontrolirati, a ujedno zbog nedostatka školovanog kadra na mjesta se stručnih suradnika u institucijama zapošljavaju druge struke.

Navela je zabrinjavajuće statistike kako je čak 56% logopeda koji rade u zdravstvenom sustavu koncentrirano u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. S odraslim pacijentima bavi se tek 5-6% logopeda, a koliko ih ukupno nedostaje govori podatak da na 7000 stanovnika dolazi samo jedan, dok je omjer u razvijenim zemljama jedan na 3000.

„Daleko zaostajemo za svim prosjecima. Želimo razvijati zdravo društvo, a to možemo samo sa svim potrebnim socijalnim uslugama što uključuje dostupnost logopeda. Na prvi dijagnostički pregled djeca čekaju više od 6 mjeseci, a na prvu terapiju više od godinu dana. Ako govorite da su prve tri najbitnije, zašto ih onda toj djeci kradete? No logopedska djelatnost nije usmjerena samo na djecu već i na odrasle, a veliki broj ljudi koje zadesi moždani udar, koji je nažalost vrlo čest, ima upravo problem s jezično-govorno produkcijom. Kako bi se oni vratili u normalan život potreban je logoped, stoga apeliramo na buduću vladu da to učini prioritetom na početku sljedećeg mandata“, zaključila je Posavec Krivec.