Ravnopravnost spolova se mora ogledati u cijelom društvu i javnom prostoru

Trenutno pregledavate Ravnopravnost spolova se mora ogledati u cijelom društvu i javnom prostoru
"TRGni se za RAVNOPRAVNOST"
  • Kategorija objave:Aktualno

Ravnopravnost spolova se mora ogledati u cijelom društvu i javnom prostoru, pa tako i u detaljima na koje možda ne bismo ni pomislili dok nam se na njih ne ukaže, kao npr. imenovanje hrvatskih ulica i trgova.


Vrlo često imena javnih prostora odaju počast uvaženim ličnostima kroz povijest hrvatskog društva. Međutim, u 98% slučajeva prednost se daje jednom spolu, naravno muškom. Tek oko 2% hrvatskih ulica i trgova nosi imena ženskih velikanki koje su zadužile naše društvo i zaslužuju da ih pamtimo i kroz nazive javnih prostora.
S takvim ciljem je danas započela kampanja “TRGni se za RAVNOPRAVNOST”, koja je na Trgu hrvatskih velikana za cilj odredila polovicu trga dodijeliti i hrvatskim VELIKANKAMA, kako bi upravo odatle krenuo pokret koji će promovirati imenovanje brojnih drugih ulica i trgova po zaslužnim ŽENAMA iz hrvatskog društva kroz povijest. Njih ne manjka – brojne su autorice znamenitih literarnih djela, znanstvenih otkrića i drugih postignuća – vrijeme je da im odamo zasluženo priznanje, i na ovaj način.
Uz CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje , BaBe – Budi aktivna. Budi emancipiran. , Ženska soba , Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH i Predstavništvo Europske komisije i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kampanju je svojim prisustvom u ime našeg Kluba, podržala i kolegica Katica Glamuzina.