Ravnopravnost spolova temeljna je ljudska vrijednost, ljudsko pravo i put

Trenutno pregledavate Ravnopravnost spolova temeljna je ljudska vrijednost, ljudsko pravo i put
  • Kategorija objave:Aktualno

Ravnopravnost spolova temeljna je ljudska vrijednost, ljudsko pravo i put prema pravednijem društvu

U suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolove RH, gđe Višnje Ljubičić, te s Veleposlanstvom Republike Irske u RH, zastupnica Katica Glamuzina, organizirala je danas, u Hrvatskom saboru, edukaciju o rodnoj ravnopravnosti u politici i diplomaciji za studente Diplomatskog kluba Sveučilišta Libertas.

U svom obraćanju zastupnica je naglasila koliko je bitno da budemo svjesni kako danas žene uživaju prava koja njihove bake nisu imale i za koje su se morale boriti, te kako ta bitka nije gotova.
„Svijest o važnosti nastavka te bitke ključna je za cijelo društvo, a posebno za one koji se jednog dana nadaju sudjelovati u političkoj areni gdje se uglavnom donose relevantne odluke za društvo. Jednako je važno da uz žene i muškarci budu feministi.“ – poručila je Glamuzina te izrazila veliko zadovoljstvo interesom studentica i studenata Diplomatskog kluba Libertas za ovu radionicu.

Irski veleposlanik Ruaidhri Mark Dowling podijelio je sa studentima svoje viđenje ravnopravnosti spolova na međunarodnoj sceni te istakao kao primjer činjenicu da je Irska ulaskom u članstvo EU morala ukinuti svoj „marriage bar“ – zakon po kojem se udana žena nije smjela baviti politikom. Također je prezentirao sve mjere za postizanje rodnog pariteta u društvu koje Irska aktivno poduzima. Obzirom da su jednakost i ravnopravnost bitni temelji EU-a, svaka zemlja članica te principe mora poštovati i to vidljivo pokazati u svom nacionalnom zakonodavstvu.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, g. Kristijan Kevešević istaknuo je kako bi sadržaji vezani uz pitanja ravnopravnosti spolova trebali biti integrirani u sve razine obrazovanja sa svrhom pripreme oba spola za aktivno i ravnopravno sudjelovanje na svim područjima života.

Predstavnici Ureda pravobraniteljice upozorili su da se Hrvatska i dalje nalazi ispod prosjeka EU po pitanju zastupljenosti žena u svim političkim razinama, stoga je organizacija ovakvih događaja izuzetno bitna jer je rezultat interesa koji dolazi s parlamentarne razine kao i studenata s ambicijom za diplomatsku karijeru koji će kasnije nastaviti prenositi ideju ravnopravnosti spolova u političkoj sferi.