Saborski zastupnici su dovedeni u zabludu

Trenutno pregledavate Saborski zastupnici su dovedeni u zabludu
Franko Vidović / Socijaldemokrati

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović gostovao je u emisija N1 Uživo gdje je komentirao događaje povezane uz jučerašnju sjednicu Odbora i Izvješće o obrani.

Smatra kako je izvještaj o oružanim snagama trebao biti na stolu vrhovnog zapovjednika jer je to bila uobičajena praksa. U prethodnim izvješćima postojalo je mišljenje predsjednika Republike Hrvatske.

„Nismo mogli znati da Vlada radi posao kako su radili za ova dva zadnja izvješća. Saborski zastupnici su dovedeni u zabludu. Da sam znao za to ovo Izvješće se ne bi našlo na Odboru.“ – kaže Vidović.

Komentira kako se naknadno ne može učiniti ništa te da su Socijaldemokrati odbili pristupiti glasovanju jer bi u suprotnom podržavali nezakonitost. Slična je situacija bila i s glasovanjem o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

„Nama zastupnicima se kroz ovakve dokumente laže. Zar je logično da dolazi godišnje izvješće o stanju oružanih snaga, a da ono prethodno ne prijeđe preko vrhovnog zapovjednika?“ – čudi se Vidović.

Izjasnio se i o odlasku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Kaže kako se ne može oteti dojmu da priča oko vozača nije pravi razlog njenog odlaska, smatra da ona kao dužnosnica nije u tom slučaju napravila ništa krivo te da je općenito korektno obavljala svoj posao.

„Mislim da je veći problem stav državne odvjetnice i način na koji se ona odnosi. Po meni je ona previše servilna prema Vladi, tako da nemam dojam njene potpune neovisnosti. DORH je previše blizak vladajućima, nažalost postoji određena sprega između DORH-a i sadašnje vlasti.“ – tvrdi Vidović.

Što se tiče Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Vidović smatra da ga je trebalo temeljitije mijenjati jer radi se o zakonu iz 70-ih koji je neprimjenjiv na današnje vrijeme. „Ima niz neriješenih stvari koje nisu obuhvaćene ovim izmjenama, izmjene su samo financijske prirode, mijenjala se samo visina kazni. Nama treba potpuno novi zakon, a pozdrav „Za dom spremni“ treba otići u kaznenu odgovornost.

Oduvijek sam bio protiv tog pozdrava, Hrvatska ne želi nasljeđe NDH, mi se moramo odmaknuti od toga. To je tema koja u ovom momentu većini građana nije ni bitna i trebala je odavno biti riješena. Mi smo se borili za slobodnu, demokratsku, suverenu, pa i nacionalnu Republiku Hrvatsku, ali nacionalnu u smislu da uvažava sve manjine i njihova prava.“ – izjavio je Vidović.