Socijaldemokrati u Virovitici govorili o aktualnoj političkoj situaciji i demografskim problemima VPŽ

Trenutno pregledavate Socijaldemokrati u Virovitici govorili o aktualnoj političkoj situaciji i demografskim problemima VPŽ

Saborski zastupnici Socijaldemokrata Romana Nikolić , Domagoj Hajduković , Nikša Vukas zajedno s imenovanim koordinatorom Socijaldemokrata za Virovitičko-podravsku županiju Mile Bićanić održali su konferenciju za medije na kojoj su ukazali na problematiku koju tišti građane ove županije i istoka Hrvatske te najavili naša rješenja koja ćemo predstavljati i u Saboru i na terenu.

Uvodno je Mile Bićanić istaknuo da iako smo mlada stranka krećemo u organizaciju i aktivnosti stranke po terenu, uključujući i ovu županiju. Ovaj posjet je jedna od tih aktivnosti i kontinuiranog rada s građanima jer želimo čuti njihovo mišljenje, predstaviti im naše prioritete i biti njihov glas.

Zastupnica Romana Nikolić je rekla kako je Slavonija kao dio Hrvatske doživjela je najnegativniju demografsku promjenu. U pet slavonskih županija je 140 000 stanovnika manje nego prije 10 godina. „Virovitičko – podravska županija bilježi pad broja stanovnika za 17%, odnosno 15000 ljudi napustilo je županiju.

Popis stanovništva je samo papir koji dokazuje ono što mi Slavonci gledamo već godinama. Odlazak mladih i obrazovanih ljudi, pa čak i čitavih obitelji koji napuštaju Slavoniju, a iza njih ostaje više praznih nego punih kuća.

Slavonija je demografski opustošena i gospodarski razorena. Projekti poput autobusne nadstrešnice u Čađavici u koju je ulupano 600 000 kuna, stadion u Suhopolju s 5000 mjesta, a posjećuje ga tek nekoliko desetaka ljudi, a kada dođete na oronuli željeznički kolodvor u Virovitici i vidite da je čak i kafić na kolodvoru zatvorena, jasno vam je koliko je sati, koliko onuda prolazi putnik i koliko su zaista stanovnici ove županije osjetili blagodati koje daje Projekt Slavonija.

Ali ono što vidite je da je Grad Virovitica zadužen za 50 milijuna kuna, s računa grada nestalo je 17 milijuna kuna i dan danas nitko nije saznao di su ti novci nestali, uništeni su gotovo svi subjekti koji su bili ponos ovog dijela Slavonije: bivši PIK Virovitica rasturen na najsitnije atome, drvna industrija ne postoji, TVIN Virovitica od nekad 1300 zaposlenih danas jedva ima 500- tinjak, najmodernija tvornica šećera u Europi, Viro, ugašena, čuvena ciglana OPECO nekad je zapošljavala do 200 radnika, otišla je u povijest, nade su se polagale u čuvenu siranu, a sira nećemo ni jesti niti mirisati, jer mlijeka u okolici nema ni za lijek, a brzu cestu do ZG čekamo još od 1996.g. Upravljanje pod HDZ-ovom šapom učinila je županiju najzaostalijom, najnerazvijenijom i demografski opustošenom. Demografska i pronatalitetna politika je nacionalno pitanje i ono što bi država trebala poduzeti kako bi se smanjio taj negativni trend su: Poboljšanje usluga za djecu predškolske dobi, smanjenje troškova školovanje za djecu, pravednija davanja za djecu – dječji doplatak/porezne olakšice i naravno smanjenje nezaposlenosti“ zaključila je Nikolić.

Hajduković je ustvrdio kako „Projekt Slavonija“ očito ne daje rezultate jer svlačionice lokalnih nogometnih klubova, nadstrešnice na autobusnim stajalištima ili novi društveni domovi neće zadržati ljude u Slavoniji. Mladi i dalje odlaze, ne vide svoju budućnost ovdje a vladine politike samo pospješuju ovaj posvemašnji egzodus.

„Istok Hrvatske i dalje je dominantno poljoprivredni kraj i razvoj Slavonije je bio i biti će vezan uz poljoprivredu. U isto vrijeme, pomoć koju je Vlada dala poljoprivrednicima u jeku inflacije i krize je jedva simbolična. Sustav kao da je osmišljen da sve oteža malim OPG-ima, mnogi od kojih odustaju od proizvodnje i odlučuju otići iz Hrvatske. Pitanje je koliko će proizvođača opstati.

Ministarstvo je poljoprivrednicima maćeha, a ne majka. Ugašena je i proizvodnja u Petrokemiji koja bi trebala biti strateški bitna tvrtka, a jednom ugašena proizvodnja se teško ponovno oživljava. S obzirom na rat u Ukrajini i inflaciju, proizvodnja hrane je nikad bitnija“ rekao je Hajduković te dodao „Vladina politika prema ovom dijelu Hrvatske ne smije biti reaktivna već izrazito proaktivna i fleksibilna kako bi joj osigurala budućnost. Zbog toga mi Socijaldemokrati konstantno predlažemo konkretna rješenja za Slavoniju i Baranju, ali i za ostatak Hrvatske te ćemo to nastaviti činiti i dalje.“

Konferenciju je zaključio Vukas riječima kako Socijaldemokrati intenziviraju terenski rad i cilj nam je obići sve županije do kraja godine.