Standard pada, a A.P. se češlja!

Trenutno pregledavate <strong>Standard pada, a A.P. se češlja!</strong>
Davor Bernardić i Domagoj Hajduković / Socijaldemokrati

Domagoj Hajduković, potpredsjednik Socijaldemokrata i Davor Bernardić, međunarodni tajnik Socijaldemokrata, u utorak, 31. siječnja 2023. godine, u Hrvatskom saboru, dvorani Ivana Kukuljevića, održali su konferenciju za medije na temu „Standard pada, a A.P. se češlja!“.

Hajduković je uvodno kazao da su se pandemija, rat u Ukrajini i uvođenje eura odrazili na globalnu ekonomiju, opskrbu, protok roba i na kraju na potrošačke cijene. U takvom novom i nesigurnom globalnom okruženju, proizvodnja hrane i sve vezano za hranu postaje bitnije nego ikad. Bila je to prilika za ozbiljno redefiniranje naše  poljoprivredne politike kao i odnosa prema proizvođačima, u čemu se, zadnjih nekoliko desetljeća, nismo baš iskazali. Dok cijelu Europsku uniju potresa val poskupljenja i inflacije, Hrvatska između ostalog i zbog slabe poljoprivrede, najviše osjeća ovaj udar. Tako je kruh je za 32% skuplji nego 2021. (u Mađarskoj je 80% skuplji, a prosjek EU je 20%), cijena jaja iznosi 0,30 € što je 64% više nego prošle godine (prosjek EU je 30%) Zašto je tome tako? – Repromaterijal poput gnojiva, sjemena, stočne hrane, znatno je poskupio, ali to nisu poskupljenja od jučer, to je proces koji traje od početka pandemije. Npr. hrana za koke je 2021. iznosila 0,85 kn, 2022. 1,70kn, a danas 2,60 kn ili 0,35 €. Gnojivo je još pretprošle godine poskupjelo za 80%, pri čemu znamo kako se država postavila u slučaju Petrokemije i njezine proizvodnje, a Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja tržište sjemena prepušteno je velikim opskrbljivačima koji su također podigli cijene. 

„Nadalje, Vlada kao da radi sve što je u njenoj moći da uništi i ono malo poljoprivrednika što je ostalo. Natječaji za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u nekim gradovima i općinama nisu raspisani od 2015. godine, dok u isto vrijeme inspektori pišu kazne poljoprivrednicima koji zemljište koriste po starim natječajima, a novi zakon predviđa veliki gubitak bodova na natječaju za dodjele zemljišta ako već niste bili u posjedu. Drugim riječima, država čini sve da malim i srednjim proizvođačima otme zemlju!

Mislim da za spas proizvodnje treba uvesti reda u dodjele zemljišta, osiguravajući time sigurnost proizvođačima i mogućnost strateškog i dugoročnog planiranja. Potrebno je brinuti i pomoći u proizvodnji potrebnog repromaterijala poput gnojiva i sjemena bez čega nema proizvodnje. Konačno moramo ustrojiti lance kratke opskrbe s polja na stol, omogućavajući time proizvođačima siguran plasman, a građanima zdrave namirnice po prihvatljivim cijenama. Nedostatak strateškog razmišljanja vidi se upravo u ovom segmentu kada Vlada nije uspjela ustrojiti lance kratke opskrbe pri uvođenju mjere besplatnih obroka u osnovnim školama.“ – istaknuo je Hajduković.