Što će Ustavni sud poduzeti kako bi prisilio Sabor da rješava pitanje neustavnosti izbornih granica i nejednakosti glasa?

Trenutno pregledavate Što će Ustavni sud poduzeti kako bi prisilio Sabor da rješava pitanje neustavnosti izbornih granica i nejednakosti glasa?
Davorko Vidović: Vlada se o ničemu ne izjašnjava
  • Kategorija objave:Aktualno

„Postoji velika razina neizvjesnosti kakav će ishod cijele ove priče oko pitanja izbornih jedinica biti, iz razloga što ne znamo kako će vladajuća većina odlučiti, a koja se ni o čemu ni na koji način ne izjašnjavaju. Taj se zakon naime donosi običnom većinom. Također kakav će biti stav Ustavnog suda? Postoje različite dileme oko toga: prekršeno je ustavno načelo jednakosti glasova, ali očigledno niti jedan niti drugi zakon nisu u suprotnosti s Ustavom. To su ozbiljna pitanja koja traže odgovor“ rekao je predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović.
Socijaldemokrati načelno podržavaju da se doista uvaži jednakost:

  • ustavno pravo da svaki glas vrijedi jednako
  • da se ispoštuje teritorijalni ustroj Hrvatske: da nema cijepanja i dijeljenja županija s kojima su ljudi naučili živjeti i koje doživljavaju kao svoj zavičaj
  • da se ide na okrupnjavanje i uređivanje izbornih jedinica s nejednakim brojem zastupnika: 21 izborna jedinica nikako ne bi bila dobro rješenje jer bi dovela do toga da se negdje biraju 2, a u nekima i 30 zastupnika što bi dezavuiralo potrebu da i pojedine regije i krajevi Hrvatske imaju svoje zastupnike
  • nije rješenje da Hrvatska bude jedna izborna jedinica jer bi poništilo potrebu teritorijalne predstavljenosti u parlamentu.