Sustav je opet pokazao potpunu nespremnost na izvanredne situacije

Trenutno pregledavate Sustav je opet pokazao potpunu nespremnost na izvanredne situacije
Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Saborski zastupnici Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković komentirali su okolnosti i posljedice požara u tvornici za preradu plastike u Osijeku.

Nikolić je izrazila duboku zahvalnost svim vatrogascima i pripadnicima ostalih službi koji su dali sve od sebe da suzbiju požar. Apelirala je na sve građane da što manje vremena provode vani kako bi zaštitili svoje zdravlje, kao i na stožere civilne zaštite da što prije daju jasne i konkretne upute.

„Zabrinjava me što je Vlada još jednom pokazala nespremnost za odgovor na krizne situacije. Jučer je na površinu ponovno isplivala sva jad našeg sustava zdravstva jer se moglo vidjeti da djelatnici hitne službe nemaju odgovarajuću opremu niti odgovarajuće maske.“ – kaže Nikolić.

Pita se zašto građani nisu primili poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama ili su je primili na stranom jeziku te navodi kako su se dogodili brojni propusti tijekom evakuacije i zbrinjavanja radnika. Pitanje je zašto ministrica Vučković nije dala uputu građanima koji imaju vrtove o tome što da rade s plodovima dok se ne izvrše ispitivanja tla ili što da rade s domaćim životinjama koja su na dvorištima. „Nadležni moraju što prije izaći u javnost s odgovorima na ova pitanja i dati i upute građanima kako da što bolje zaštite svoje zdravlje u danima koji slijede.“ – rekla je.

Od ministarstva nismo čuli ništa osim možda poruke na njemačkom. Hajduković smatra kako je ova situacija ponovo pokazala potpunu nespremnost našeg sustava za nošenje s izvanrednim situacijama. Klimatske promjene i prirodne katastrofe nalažu nam da ozbiljno shvatimo i razvijamo taj sustav.

„Ova katastrofa otvara mnoga pitanja, požar još gori, ispušta otrovne čestice i smatramo da je hitno da se proglasi izvanredno stanje na zahvaćenom području. Škole i javne ustanove ne bi trebale raditi dok se ne ustanovi da je zrak i tlo sigurno.“ – ustvrdio je Hajduković.

Smatra kako treba početi razmišljati o istrazi i tražiti odgovore na pitanja koja su se otvorila kao što je kako je moguće da tvornica koja ima milijunske dobiti nije u stanju osigurati radnicima primjereni smještaj. „Nije isključeno da je ovaj požar započela ljudska pogreška. Kako je moguće da tako opasni materijal bude skladišten u tim količinama vrlo blizu naseljenih mjesta. Očito je da se neke dozvole izdaju ne baš promišljeno i krajnje je vrijeme da Vlada počne razmišljati o sigurnosti naših građana i provođenju zakona da se ovakve katastrofe više nikad ne dogode. Ovdje govorimo o ekološkoj katastrofi i mogućim posljedicama u desetljećima koje slijede.“ – smatra Hajduković.

Kaže kako je trebalo reagirati Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede, a do sada se od njih nije čulo ništa osim možda poruke na njemačkom.