Tražimo pokretanje postupka opoziva glavne državne odvjetnice

Trenutno pregledavate Tražimo pokretanje postupka opoziva glavne državne odvjetnice
Katica Glamuzina i Domagoj Hajduković / Socijaldemokrati

„Svaki dan dočekuju nas naslovi o novim porukama o zanemarenom dokaznom materijalu i propustima u istrazi u režiji glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, koja zapravo ima ulogu HDZ-ove fikserice. Neki dan premijer je izbjegao odgovoriti vjeruje li više Josipi Rimac ili Hrvoj Šipek. Želim pomoći premijeru u ovoj dvojbi i poslati mu potpise predstavnika svih oporbenih klubova, osim SDP-a i MOŽEMO! , koji traže pokretanje postupka opoziva glavne državne odvjetnice.

Postavimo na čelo DORH-a osobu koja nije kompromitirana i kojoj ćemo vjerovati da povede borbu protiv korupcije. Premijer ide tako daleko da, što se tiče borbe protiv korupcije, predlaže „LEX AP“  kako bi spriječio curenje informacija i otkrivanje HDZ-ovih afera, rekao je Domagoj Hajduković.

„Sudeći prema izjavama ministra Primorca, Vladu RH su poskupljenja ponovno iznenadila. Još u lipnju prošle godine upozoravao sam što će se dogoditi ukoliko se tranzicija na euro olako shvati. Predlagao sam i „crne liste“, a Vlada RH je tek ovih dana  izašla sa „bijelim listama“ u kojima sudjeluju čak 3 trgovačka lanca, a aplikacija u kojoj će to građani moći pratiti koštala je, citiram ministra: „manje od 200.000,00 kn“. U Isto vrijeme mladi programer Ante Barić napravio je, za sigurno manje od 200.000,00 kn, aplikaciju „jelposkupilo.eu“, koja prati cijene u 6 trgovačkih lanaca i u kojoj je moguće usporediti rast cijena od 30. prosinca 2022. do danas. Vlada RH i ministar ponovno nisu ispunili svoju zadaću i zaštitili potrošače, ali su zato potrošili značajan iznos javnog novca. Ostaje mi za zapitati se : Ministre, koga vi vučete za nos, zašto ne štitite naše građane i radite li uopće svoj posao?“ , rekao je Hajduković.

Katica Glamuzina osvrnula se na slučaj prijetnji smrću Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, te rekla: „Nakon što je DORH-u podnijela prijavu protiv osobe koja krši prava i ugrožava živote hrvatskih građana, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dobiva prijetnje smrću. U 21. stoljeću, u navodno suvremenoj zemlji, članici Europske unije, društvo se srozalo na nevjerojatno niske grane. Gđa Ljubičić postaje dijelom statistika koje i sama prati u svom poslu – zamislite tu ironiju. Ja se nadam da će sve institucije, uključujući i DORH i policiju, postupiti promptno i revno, ne samo u cilju procesuiranja govora mržnje i prijetnji po nečiji život, nego i u cilju zaštite žrtve, ali i zaštite institucije. Napad na čelnicu institucije, napad je i na samu instituciju.

Čitajući sadržaj na nekim portalima, gledajući što se događa subotama na glavnom trgu u Zagrebu i sada, prateći ove prijetnje neovisnoj instituciji u RH, bolno je jasno da svjedočimo opasnoj retardaciji hrvatskog društva”. Zastupnica Glamuzina dodatno je komentirala i pravobraniteljske ovlasti, kao i preporuke Vijeća Europe, govoreći: “Pravobraniteljica je postupila u skladu sa svojim ovlastima i sukladno svojim dužnostima koje proizlaze iz posla kojeg obavlja. Čudi me da slično nije postupila i Pravobraniteljica za djecu, koja izgleda sve ovo prati samo kao promatrač sa strane – a po dostupnim saznanjima cijeli slučaj involvira i djecu koja su službeno hrvatski građani. Gđa Ljubičić je stala u obranu hrvatskih građana i sada doživljava neviđene prijetnje. Pitam se tko brani prava pravobraniteljice?” Zastupnica Glamuzina napomenula je da po Preporukama Vijeća Europe o jačanju uloge nacionalnih institucija za ljudska prava iz travnja 2021. godine između ostalog, treba osigurati i zaštitu nacionalnih institucija od prijetnji i zastrašivanja zbog njihovog djelovanja. “Čelnice pravobraniteljskih ureda, očito i na žalost, moraju postati štićene osobe, a mi se kao društvo moramo zapitati u kojem smjeru idemo kad čelnice neovisnih tijela dobivaju prijetnje smrću zbog obavljanja svog posla”.