Tražimo Zakon o asistentima i inkluzivnom dodatku

Trenutno pregledavate Tražimo Zakon o asistentima i inkluzivnom dodatku

U godini isporuke obećanja premijera Plenkovića i njegove HDZ-ove Vlade – Pelješki most, uvođenje Schengena i eurozone, nema mjesta i za najranjivije skupine našeg društva. Unatoč svim uloženim naporima Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, da budu partneri vladi i resornim ministarstvima u kreiranju novih politika koje bi donijele poboljšanje kvalitete života djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, u vladajućima i dalje ne nalaze partnera.

Premijer Andrej Plenković i njegova Vlada nemaju sluha. I dalje ne uviđaju važnost i ozbiljnost situacije. Problem je da je Vlada prepustila udrugama da vode brigu o osobama s invaliditetom i da tako preuzmu ulogu države. A to nije posao udruga. To je posao socijalne države. Vlada i opet, kroz državni proračun za 2023., nije osigurala sredstva za ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva. Gdje su i opet po tko zna koji put nestala obećanja? Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom već odavno su na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo. Ogorčeni su odugovlačenjem donošenja Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku koji se pripremaju već dugi niz godina, prema obećanjima iz resornog ministarstva trebala su biti usvojena do kraja godine, i to u paketu.

Priče o tome da „zakoni samo što nisu“ slušaju godinama. Siti su toga. I opet ostavljeni na cjedilu. I po tko zna koji put prepušteni sami sebi. I konačno, prisiljeni prosvjedovati zbog ostvarenja zajamčenih, ali nerealiziranih prava. Nedopustivo i sramotno.

Vlada je očito odustala od obećanja.

Premijer Plenković i njegova Vlada pokazuju da nema političke volje riješiti to pitanje jer vidimo da novca sigurno ima – a ostvarenje njihovih zahtjeva samo je kap u moru državnog proračuna. Padaju obećanja za javnost, ali bez pokrića u proračunu. Zašto su baš najpotrebitiji po tko zna koji put žrtve manipulacije i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika. Zašto potrebe djece s teškoćama u razvoju, njihovih obitelji i osoba s invaliditetom nisu na listi prioriteta ove Vlade i opet se odgađaju za neko buduće vrijeme? Poslušajte njihov vapaj za pomoći. Ne rušite najranjivijima dostojanstvo i ne tjerate ih u prosvjede. Novac, ne smije i ne može biti izlika. Dosta je odgađanja za neko buduće vrijeme jer najranjiviji žive život na način koji mnogi od nas ne možemo niti zamisliti, a kamoli živjeti. Samo obećanja ne pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Oni predugo čekaju djela.

Dosta je omalovažavanja i diskriminacije.

Zakon o asistentima i inkluzivnom dodatku tražimo sad i odmah jer samo tako možemo sačuvati socijalnu sigurnost i izbjeći lom društva. To je konkretan potez koji pomaže onima koji pomoć očajnički traže i mole.

Nažalost, sada i na ulici, na prosvjedu, zakazanom za četvrtak, 15.12.2022. u 12,00 h ovdje na Trgu Sv. Marka, pred institucijama u čijoj je nadležnosti i obvezi rješavanje njihovih problema. Ovim putem, u ime Kluba zastupnika Socijaldemokrata iskazujemo svoju potporu i punu podršku. Žalosti činjenica da je u godini isporuke obećanja i hvalospjeva, do toga moralo doći – da su baš najranjiviji prisiljeni svoje pravo za dostojanstven život tražiti i moliti na ulici. Jer, ako se i kada se nešto stvarno želi riješiti, može se, bez odgode, bez kalkulacija i manipulacije najranjivijih skupina našeg društva.

Ivana Posavec Krivec dodala je da Socijaldemokrati ne umanjuju nijedan projekt realiziran za
dobrobit Hrvatske i građana.
„Silno smo ponosni i na Pelješki most, i na Schengen, i na euro, ali u godini kada se proračun
puni više nego ikada, kada se on puni na teret hrvatskih građana jer najveći porez dolazi iz
PDV-a, mora biti mjesta i za najranjivije. Pa onda kao što je premijer jučer pozvao Dubravku
Šuicu da pošalje nešto novca, mi danas Dubravku pozivamo da pošalje novac i za najranjivije,
za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju”,  istaknula je Ivana Posavec Krivec.