Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju

Trenutno pregledavate Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju

Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom

„Ključna je promjena odgojno-obrazovnog sustava u vidu edukacije djelatnika, dodatnog zapošljavanja stručnjaka, učenja djece toleranciji i empatiji, ranoj prevenciji nasilja, rada sa žrtvom, počiniteljem kao i čitavom obitelji. Za to nam je potrebno ljudstvo, a investicija u ljude je najbitnije i jedino održivo rješenje“ – rekla je Romana Nikolić na današnjoj konferenciji za medije povodom organiziranja okruglog stola „Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom“.

Naglasila je kako su ulaganja u ranu intervenciju i prevenciju nasilja dugoročno najisplativije investicije jer mijenjaju cijelo društvo. Socijaldemokrati već dugo upozoravaju na porast vršnjačkog nasilja, a prevencija je u konačnici za državu jeftinija nego rad i tretmani sa žrtvom i s počiniteljem nasilja.

„Upozorili smo ministra Fuchsa na potrebu da škole i vrtići budu odgojne, a ne samo obrazovne ustanove. Smatramo to neizbježnim preduvjetom za stvaranje sigurnog okruženja za boravak djece.

Naglasili smo i potrebu da bi svakom dječjem vrtiću trebali biti dostupni mobilni stručni timovi sačinjeni od stručnjaka svih profila što je bio i jedan od razloga zašto smo podnijeli prijedlog Zakona o logopedskoj djelatnosti koji je nažalost odbijen od strane vladajućih.“ – izjavila je Nikolić.

Istaknula je kako je važno uspostaviti ravnotežu između psihičkog, fizičkog i duhovnog stanja, jer ta ravnoteža stvara sretno i zadovoljno dijete, a kasnije odraslog čovjeka koji je produktivan u društvu. Također je upozorila da dokle god nemamo stručnjake u svakom vrtiću i zanemarujemo ulaganje u mentalno zdravlje djece i mladih rezultata neće biti. „Cilj ovog okruglog stola je staviti u dijalog stručnjake iz različitih sektora te sumirati njihova iskustva i stavove u jedan opsežan prijedlog Zakona kako bismo dali doprinos sigurnijem i bezbrižnijem odrastanju naše djece.“ – zaključila je Nikolić.

Davor Bernardić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Socijaldemokrata kako je prevencija vršnjačkog nasilja plemenita i nužna, „ali pada u vodu ako djeca nisu u mogućnosti upisati se u vrtiće i ako nema dovoljnog broja adekvatno plaćenih odgajatelja, psihologa i njegovatelja.“

Naveo je kako se Hrvatska obvezala Rezolucijom Vijeća EU da do 2030. najmanje 96% djece bude upisano u vrtić, no u Hrvatskoj trenutno imamo gotovo 40% djece koja ne pohađa vrtić, s posebno teškom situacijom u Zagrebu.

„Jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti same financirati hladan pogon, stoga smo predložili da plaće djelatnicima u predškolskom sustavu preuzme država kako to radi u obrazovnom sustavu. Mi nismo velika zemlja i nema razloga da se taj sustav ne centralizira, odnosno da se plaće isplaćuju pod jednakim uvjetima odgajateljima bez obzira u kojem oni gradu žive.“, rekao je Bernardić.

Govoreći o razlici u cijenama između privatnih i državnih vrtića naveo je primjer općine Viškovo gdje je načelnica iz Kluba Socijaldemokrata Sanja Udović odredila jednake cijene za privatne i državne vrtiće, što nije slučaj u Zagrebu. Prošle godine broj neupisane djece u zagrebačke vrtiće bio je 3700. Dok se u javnim vrtićima cijene kreću oko 600 kn, zbog nedostatka kapaciteta dio roditelja bio je prisiljen ići u privatne vrtiće po cijeni od 2200 kn. To je nedopustivo i neprihvatljivo“, kaže Bernardić.

Nastavlja kako su Socijaldemokrati predložili povećanje subvencija za privatne vrtiće te mogućnost da se i privatni subjekti mogu javiti na Nacionalni plan oporavka i otpornosti odnosno sudjelovati u natječaju za financiranje iz europskih sredstava.

„Tsunami problema za roditelje dolazi na ljeto, kada će se zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj novih 5000 kojima je obećano pravo prvoupisa prijaviti u vrtiće. Kada se tome doda još 2000 neupisanih od prošle godine nastat će veliki pritisak na zagrebačke vrtiće. Imat ćemo revoluciju na cesti. Tomašević je istaknuo da je proračun za 2023. najbolji ikada za Grad i da se njime pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio, no Zagrebački Pinokio Tomašević opet laže. Nema ništa od novih vrtića, završavaju se samo stari Bandićevi projekti.“, izjavio je Bernardić.