Unaprijedit ćemo sustav palijativne skrbi

Trenutno pregledavate Unaprijedit ćemo sustav palijativne skrbi
  • Kategorija objave:Aktualno

Ususret obilježavanju Nacionalnog dana palijativne skrbi u Hrvatskoj, koji će se 11. svibnja 2024. prvi put obilježiti u Hrvatskoj, Socijaldemokrati su u ponedjeljak, zajedno s Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu, organizirali tribinu kako bi podigli svijest među građanima o važnosti palijativne i hospicijske skrbi kao mjeri civilizacijskog stupnja razvoja društva te o dostupnosti i podizanju kvalitete te vrste usluga.

Palijativna skrb je osnovno ljudsko pravo, no, nažalost, u Hrvatskoj se njezin razvoj odvija iznimno sporo. Činjenica je da potrebu za palijativnom skrbi u Hrvatskoj godišnje ima oko 46.000 pacijenata, i to nisu samo starije osobe, nego svi oni koji boluju od neizlječivih i progresivnih bolesti, a to uključuje i djecu.

„Socijaldemokratima je kvalitetna palijativna skrb u Hrvatskoj iznimno važna te stoga pozivamo sve dionike na hitno unapređenje njezina sustava. Osobno sam amandmanom na državni proračun uspjela preusmjeriti više od milijun eura u razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, no ne mogu kontrolirati kako će se konkretno taj novac raspodijeliti i hoće li se gledati na regionalnu raspodijeljenost“, izjavila je Romana Nikolić, predsjednica ŽO Socijaldemokrata Osječko-baranjske županije.

Trenutno stanje palijativne skrbi u Hrvatskoj varira po regijama, a niz nedostataka nužno je adresirati. Na primjer, u Osječko-baranjskoj županiji jedino Opća županijska bolnica Našice ima stacionarni Odjel palijativne skrbi. Mobilni palijativni timovi suočavaju se, pak, s nedostatkom odgovarajućeg prostora i opreme, standardnim operativnim procedurama, registar palijativnih bolesnika nije uspostavljen, a brza linija za njih nikada nije zaživjela.

Osim toga što se pacijenti i njihove obitelji suočavaju s kompliciranim terapijama, preopterećenim zdravstvenim radnicima, manjkavim uvjetima u bolnicama i ambulantama, bore se i s enormnim i nepotrebno kompliciranim administrativnim preprekama. Situacija je ponižavajuća za pacijente, ali i neodrživa za liječnike i medicinske sestre koji se bave palijativnom skrbi. Stoga je nužno mijenjati sustav.

„Prijeko nam je potrebno nacionalno tijelo koje će u suradnji s Ministarstvom zdravstva kreirati sustav palijativne skrbi kakav zaslužuju naši građani te, zaključno, hitno je pokrenuti međuresornu suradnju između Ministarstava zdravstva i socijalne skrbi te poboljšati uvjete rada i povećati financijska davanja države i lokalnih vlasti za palijativnu skrb“, zaključila je Nikolić.