Vesna Nađ prisustvovala predstavljanju Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova

Trenutno pregledavate Vesna Nađ prisustvovala predstavljanju Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova
Vesna Nađ prisustvovala predstavljanju Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova
  • Kategorija objave:Aktualno

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ nazočila je predstavljanja publikacije Nacionalnog plana, a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tom prigodom podsjećamo da je Klub zastupnika Socijaldemokrata još 1. prosinca 2021. uputio predsjedniku HS Prijedlog izmjeni Kaznenog zakona kojim se predlaže izmijeniti članak 87. stavak 21. Kaznenog zakona kojim je propisano značenje izraza ,,zločin iz mržnje“, tako da se važeća definicija ,,zločina iz mržnje“ dopuni tekstom: ,,ili kazneno djelo počinjeno od strane muškarca nad ženom motivirano njezinim spolom i mizoginijom (femicid)“.

Činjenica je da nije moguće svaki zločin spriječiti, ali je isto tako činjenica da se moguće vrlo jasno definirati odrednicu društva koja kaže da nije prihvatljiv niti jedan oblik nasilja i da će ih se najstrože kažnjavati. Gledajući omjere femicida u RH i drugim EU zemljama imamo sve razloge da budemo prva zemlja članica koja je pojam femicida uvrstila u svoje kazneno zakonodavstvo.

Javnost smatra da je u cilju smanjivanja nasilja nad ženama najvažnije drastično povećati kazne za ubojstvo žena. Prema podacima MUP-a, lani je, kaže, ubijeno 13 žena, a ove godine sedam, no još se uvijek čekaju službeni podaci.

Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027. i pripadajući akcijski plan mogu odgovoriti na potrebe društva u pogledu promocije ravnopravnosti i biti poluga za stvarno ostvarivanje ravnopravnosti. Pozdravljamo činjenicu da je najviše mjera iz Plana posvećeno suzbijanju nasilja nad ženama jer nasilje nad ženama u najvećoj mjeri čine žrtvama poznate osobe, sadašnji ili bivši partneri. Kad govorimo o takvom rodno uvjetovanom nasilju koje završava smrću žene, govorimo o femicidu.