Vlada kažnjava visokoobrzovane mlade ljude i to prvenstveno majke

Trenutno pregledavate Vlada kažnjava visokoobrzovane mlade ljude i to prvenstveno majke

„Zar danas moramo kažnjavati roditelje koji imaju plaće od kojih se može živjeti, a ne minimalac kad moraju ići na bolovanje s osnove bolesti djeteta? Zar oni moraju kalkulirati: bolovanje za dijete ili da hvataju veze za osobno bolovanje? Sramota!“ – pitala se Vesna Nađ u iznošenju stajališta Kluba Socijaldemokrata o demografskog obnovi.

Referirala se na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za koji tvrdi da je nepravedan i da ide na štetu demografske obnove, osobito u vidu podataka iz popisa stanovništva 2021. prema kojem je Hrvatska izgubila oko 400 tisuća stanovnika.

Smatra da bi ta činjenica trebala biti alarm za pokretanje izmjena zakona koji bi mogli dovesti do demografske revitalizacije.

„Kukamo kako se rađa premalo djece, kako nam je stanovništvo u prosjeku svakim danom sve starije i kako nam nedostaje radnika pa moramo uvoziti strane radnike da bi nam krpali nedostatke osobito u turizmu i građevinarstvu.“ – kaže Nađ te dodaje kako umjesto proaktivne demografske politike iz Vlade slušamo samo obećanja da se želi stvoriti pozitivno društveno ozračje za zasnivanje ili proširivanje obitelji.

„Građanima Republike Hrvatske dosta je nabacivanja praznim frazama iza kojih ne stoje zakonodavne aktivnosti Vlade. Danas je u Hrvatskoj svima jasno da nam treba pozitivna diskriminacija mladih parova s djecom i to kako u pristupačnosti vrtića, sufinanciranju cijene vrtića ali i u financijskoj potpori kad djeca obole pa jedan od roditelja mora na bolovanje.“ – rekla je Nađ.

Ukazuje da su djeca vrtićke dobi posebno podložna infekcijama i dječjim zaraznim bolestima pa se često dešava da je jedan od roditelja, u pravilu majka, zbog bolesti djeteta mlađeg od 3 godine često na bolovanju. Tu se pokazuje problematičnim članak 55. stavak 2. točka 5. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim je propisano da naknada plaće koja se isplaćuje na teret HZZO-a iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života. Stavak 3. tog članka propisuje da se visinu naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda, utvrđuje Zavod no ovdje dolazimo na, kako kaže Nađ „nagaznu minu koja pogađa roditelja bolesne djece – najviši mjesečni iznos naknade plaće ne može za puno radno vrijeme iznositi više od proračunske osnovice uvećane za 28 % odnosno 565,04 €, a proračunska osnovica nije se mijenjala od 2001. godine i iznosi 441,44 €.“

„Dakle, ako ste na bolovanju zbog njege djeteta mlađeg od 3 godine ne možete dobiti naknadu za bolovanje veću od 565,04 € jer ta naknada ide na teret HZZO-a bez obzira što vam prosječna plaća može biti i veća od 1.000 €. I tako naša Vlada provodi demografsku politiku!

Ovime kažnjavate visokoobrazovane mlade ljude i to prvenstveno majke. Pametnom dosta! I onda se čude da ti isti ljudi iseljavaju iz Hrvatske!“ – zaključuje Nađ.