Zagreb je zatrpan smećem, a gradska vlast prijeti radnicima Čistoće otkazom

Trenutno pregledavate Zagreb je zatrpan smećem, a gradska vlast prijeti radnicima Čistoće otkazom
Davor Bernardić / Socijaldemokrati

Zagreb je zatrpan smećem, a radnici Čistoće su već trećeg dana u štrajku! Dana 1. listopada 2022. godine, u Gradu Zagrebu na snagu je stupila nova odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, iako niti sam Grad niti Čistoća nisu stvorili odgovarajuće uvjete za provedbu navedene odluke. Spornom odlukom gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem nametnula je stanarima zgrada obvezu financiranja izrade i postavljanja vanjskih boksova iz pričuve, čija je cijena čak tri puta poskupila jer je Grad najavom kažnjavanja umjetno stvorio potražnju. Radi se o iznosima od 30.000 eura po zgradi, riječi su kojima je Davor Bernardić, međunarodni tajnik i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba, započeo današnji slobodni govor u Hrvatskom saboru.

U zadnje vrijeme zaprimili smo brojne upite zabrinutih građana oko nelegalnosti tako nametnute obveze, stoga sam kao zastupnik izabran u prvoj izbornoj jedinici i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba još u listopadu prošle godine pitao Ministarstvo pravosuđa i uprave je li takva odluka legalna, a iz njihovog odgovora razvidno je da ne postoji zakonsko uporište za financiranje boksova iz pričuve te da nitko od nadležnih iz Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga nije zatražio mišljenje Ministarstva vezano uz primjenu odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima odnosno Uredbe o održavanju zgrada.
Zbog svega, Bernardić je još jednom pozvao ministra Filipovića da zaustavi nezakonitosti u režiji Grada Zagreba, Čistoće i Gradsko stambenog komunalnog gospodarstva, poništi spornu odluku i obveže Grad Zagreb da refundira troškove svima onima koji su sredstvima iz pričuve financirali boksove. Ako se to ne dogodi, možemo zaključiti da su Možemo! i HDZ u prešutnoj koaliciji, dodao je Bernardić.
U listopadu 2022. godine, Tomašević je donio odluku o odabiru upravitelja Jakuševca za sljedeće četiri godine, koje će poslove obavljati isti subjekti kao i do sada (HIS, C.I.A.K., Tigra i Eko Flor Plus), dakle nedvojbeno je da će se i u sljedeće četiri godine i dalje koristiti Jakuševac za deponiranje otpada. Jesu li sukladno najavama Pripuzove tvrtke prestale obavljati poslove vezane uz otpad za Grad? – Nisu. Naprotiv, Grad im je nedavno dao ugovor koji je za preko 6 milijuna eura veći nego prije.” – istaknuo je Bernardić.

“S druge strane, svjedoci smo da je Grad Zagreb svakog dana sve prljaviji, da se smeće ne odvozi redovito, da se građanima prijeti kaznama ako ne odlažu otpad u plave vrećice, a da kao što smo imali priliku gledati neki dan sve smeće bez obzira sortira li se otpad ili ne, završi u istoj kanti za smeće i u konačnici na Jakuševcu. U toj situaciji radnicima Čistoće koji su postupali po nalogu nadređenih uručeni su otkazi, a ostalima se prijeti otkazima od strane direktora Zagrebačkog holdinga da bi se tobože stvorio dojam da postoji nekakva odgovornost i da sustav funkcionira.
Tko prijeti otkazima u zagrebačkom Holdingu? Bliski suradnik Tomislava Tomaševića Davor Vić koji je ujedno i intimus SDP-ove Biljane Borzan. Čovjek kojem građani Grada Zagreba u plaćaju privatni stan jer živi u Osijeku, pa samo povremeno dođe u Zagreb. Osoba koja zajedno s Tomaševićem prednjači u poticanju na kršenje zakona jer žele prebaciti obvezu financiranja boksova za smeće na stanare stambenih zgrada i pričuvu, svjesno kršeći zakone ove zemlje. A prikrivajući vlastiti nerad jer se oko provjere zakonitosti sporne odluke nisu ni udostojili pitati Ministarstvo je li ista zakonita. Poznat je spomenuti direktor i po tome što je pokušao namjestiti javni natječaj za nabavu podzemnih spremnika, a odgovornost za sve prljaviji grad svalio je na rat u Ukrajini, jer kako kaže zbog rata u Ukrajini kasni isporuka rezervnih dijelova za kamione. Bilo bi smiješno da nije tragično.” – kazao je Bernardić.