Zagreb nepovoljnim zaduživanjem krpa proračunske rupe

Trenutno pregledavate Zagreb nepovoljnim zaduživanjem krpa proračunske rupe
Bernardić: Zagreb nepovoljnim zaduživanjem krpa proračunske rupe

Saborski zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Zagreba Davor Bernardić održao je konferenciju za medije gdje je komentirao odluku o nepovoljnom zaduživanju Grada Zagreba za čak 207 milijuna eura.

„Podsjetit ću da se Tomaševićeva gradska uprava zadužuje od početka mandata, da se samo Zagrebački holding u jednom dizanju kredita zadužio skoro 300 milijuna eura založivši cijelu Gradsku plinaru, ali i druge vrijedne nekretnine. Novim zaduženjem Zagreb ide prema ukupnom zaduženju u zadnje 2 i pol godine od skoro 1 milijarde eura. No problem ne bi bio tako vidljiv da nije sporna kamata po kojoj se Grad Zagreb zadužuje i to kod EIB-a. Iako tamo piše da je kamatna stopa tromjesečni euribor plus marža, ta marža nije prikazana i pitanje je čijem džepu će
završiti.” – započeo je Bernardić.

„Kad se pogleda otplatni plan i zbroji, ispada da će Grad Zagreb vratiti 286 milijuna eura, a dići će 207 milijuna eura. To je kamata do skoro 7%, dok se javni sektor, država, zadužuje po kamati duplo manjoj, ispod 4 posto. Kako je to moguće ako je kreditni rejting narastao? Je li riječ o novom pogodovanju ovaj put bankarskom sektoru čiji predstavnici sjede u strukturama Grada? Građani Zagreba vratit će u sljedećih 10 godina barem 35 milijuna eura više, hoće li taj novac završiti u nečijem džepu? Tko će spremit pare? Budući da se traži i službeno odobrenje ministra Primorca, sutra ću mu uputiti žuran dopis oko toga.“ – tvrdi Bernardić.

Ono što čini kredit još nepovoljnijim je napomena da Grad Zagreb kredit neće konzumirati odmah, a kamatu će plaćati kao da će kredit konzumirati slijedećih 10 godina.

„Kredit će se navodno potrošiti na vrtiće, škole, bazen, prugu u Heinzelovoj, Greenway, javnu rasvjetu, Paromlin. Problem je što ti projekti nisu ni približno spremni. To znači da će Zagreb uzeti pare, a kako nema spremnih projekta, tim će se novcem krpat rupe u proračunu. To potvrđuje i podatak da se u 2024. iz tog zajma planira povući 77,3 milijuna eura, a proračun previđa da će se u toj godini ostvariti 46,369,800 eura suficita kojim bi se pokrili manjkovi iz prethodnog razdoblja, što pak znači da je, obzirom da se prihodi računaju i s tim zajmom, da je proračun u minusu za 31 milijun eura.“ – rekao je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata te dodao kako očekuje da će upravo to pitanje postati jedno od najvažnijih pitanja na Gradskoj skupštini.

Bernardić se pita kako je moguće da se usprkos boljem stanju financija Grad zadužuje nikad nepovoljnije po kamati od čak 7%, a u isto vrijeme donosi se odluka o najvišoj stopi poreza na dohodak – najniža 23,6% i najviša 35,4%. Da je politika u Gradu odgovornija, Zagrepčani bi iduće godine imali veće plaće u prosjeku za 50 eura.

„Kad je riječ o planovima u proračunu Grada Zagreba za objekte društvene namjene, nastavlja se situacija da ni dalje nemamo započete aktivnosti za projekte planirane programom. Za ovu godinu se rebalansom smanjuju stavke za preko 15% jer se planirane aktivnosti nisu realizirale, a iskreno moglo se smanjiti i za još toliko jer se planirane aktivnosti neće realizirati imajući u vidu izvješće o izvršenju proračuna za prvih pola ove godine, gdje su brojke bile gore nego za prvih pola 2022. godine, a realizacija u toj godini je bila katastrofalna na razini 66% planiranog. Očito nije oportuno pred nacionalne izbore jasno priznati koliko će se malo realizirati, pa se još uvijek u proračunu za ovu godinu tvrdi da će biti u redu. Za slijedeću godinu se kao u programu plan povećava za dvostruko u odnosu na planirano za ovu godinu, zato da bi se opravdao planirani zajam koji očigledno nije potreban, a niti za prošlu niti za ovu godinu se neće moći ostvariti planirano.” – zaključio je Bernardić.

Na pitanje novinara što misli o prosvjedu mještana Resnika zbog najavljene izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bernardić je rekao kako nitko ne želi Centar za gospodarenje otpadom u svom dvorištu te nadodao da „Ako se danas krene u realizaciju Centra, za provedbu istog potrebno je pet godina. Na Tomaševiću je da samostalno donese odluku o lokaciji i tehnologiji. Mora početi donositi odluke. Poziva na Vladu kako bi sa Vladom RH podijelio odgovornost za ono što treba napraviti Grad Zagreb. Na Jakuševcu ima još malo mjesta za odlaganje smeća, govorimo o jednoj godini. S toga pitam gdje će ići zagrebačko smeće?“ – rekao je Bernardić.

„Pozivam ga da već sada počne tražiti alternativnu lokaciju. Na Jakuševcu se u ovom trenutku koristi zadnja ploha, a građanima Novog Zagreba Jakuševac smrdi katastrofalno. Taj smrad širi se i do samog centra. Stoga prioritet Grada treba biti traženje alternativne lokacije.“ – kaže Bernardić.

Na pitanje oko povratka Bad Blue Boysa nadodao je da duže vrijeme govori, uz još nekoliko političara, kako su oni nepravedno zadržani u Grčkoj. „Činjenica da je većina njih zadržano u Grčkoj isključivo zbog političkih razloga i trebali su se odavno vratiti kući. Ne bih nikom pripisivao zasluge za ishod situacije, ali da li je trebala Vlada sufinancirati jamčevinu i njihov povratak? Apsolutno!” – zaključio je Bernardić.