Zamislite da je pokojni Milan Bandić asfaltirao nešto bez građevinske dozvole

Trenutno pregledavate Zamislite da je pokojni Milan Bandić asfaltirao nešto bez građevinske dozvole
Davor Bernardić / Socijaldemokrati

Nešto je trulo u državi Danskoj, pokazuje to, ne samo naprasni odlazak ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, nego sve što se godinama događa u Hrvatskoj, riječi su kojima je Davor Bernardić započeo današnji slobodni govor u Hrvatskom saboru.

“Od skoro dvadesetak ministara koji su u zadnjih šest godina morali otići zbog sumnje na korupciju, smjene glavnih državnih odvjetnika, pritisak europskog tužilaštva zbog korupcije i nenamjenskog trošenja novca Europske unije, do političkog pritiska na državne institucije i njihov rad, preko imenovanih stranačkih poslušnika, naravno tu je i dio korumpiranog sudstva koje drži moralne lekcije.” – kazao je Bernardić.

“Iz obrazloženja ministra mogli smo čuti da je ravnateljica USKOK-a otišla zbog prometne nezgode. To je vjerojatno samo povod, no sasvim sigurno ne i pravi razlog odlaska gospođe Marušić. Svašta se iza brda valja, ali ono što je već prešlo brdo, najbolje je jučer u jednoj televizijskoj emisiji opisao gradonačelnik Splita Ivica Puljak rečenicom „Mislim da cijeli slučaj pokazuje da se neke državne institucije pokušavaju koristiti u političke svrhe.“ “Riječ je naravno o Državnom inspektoratu koji ga je kaznio zbog 50 metara kanalizacije s 200.000 kuna.

Moglo bi se reći da je to tijelo strogo i pravedno, no kad uzmemo u obzir još jedan slučaj i to nepostupanja, pitamo se s pravom jeli riječ o selektivnom postupanju glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića?” – zapitao se Bernardić. “Naime, na zagrebačkom Jarunu tjednima traju radovi. Iako su se na Jarunu isključivo trebali izvoditi radovi zamjene asfaltnog zastora, čije je troškove trebalo podmiriti iz Fonda solidarnosti, jer ni Grad ni država nisu u stanju bili potrošiti ta sredstva za obnovu od potresa, tamo se događa nešto drugo. Na Jarunu su porušena stabla, izbrisane zelene površine i uvidom u katastar vidljivo je da je izvođenje radova ušlo u katastarsku česticu 6266/21 K.O. Rudeš, koja se vodi kao zemljište za sport i rekreaciju. Pogledajte i sami, to je javno dostupno. Dakle, za ove radove po Zakonu o gradnji i Zakonu o prostornom uređenju, potrebna je nova lokacijska i građevinska dozvola. Naravno kada pogledate vidjet ćete da nema nigdje nikakve oznake odnosno table s podacima o građevinskoj dozvoli. I to je točno, kako smo informirani iz Zagrebačkih cesta i Ureda za mjesnu samoupravu, radovi se odvijaju bez građevinske dozvole.

To je anarhija, bezakonje. Pa kakva je to zelena stranka i gradonačelnik? nije bilo nikakvog postupanja. To i ne čudi jer je na čelu državnog inspektorata, poslušni stranački izvršitelj Andrija Mikulić, čiji se inspektorat raspada, inspektori odlaze, nemaju dovoljno automobila za svoj rad, prosječna im je dob skoro 60 godina, a samo u Zagrebu preko 3.000 neriješenih predmeta se “paca” u ladicama.“ – istaknuo je Bernardić.

“Je li riječ o prikrivenoj koaliciji HDZ-a i Možemo!? Zašto jedni kriteriji vrijede u Zagrebu, a drugi u Splitu? Zašto je u Splitu gradonačelnik kažnjen s 200.000 kuna, a u Zagrebu nije bilo nikakvog nadzora? Zašto je npr. bivši gradonačelnik Vira, Kristijan Kapović kažnjen sa 6 mjeseci zatvora zbog pojačanog održavanja ceste – pazite ceste, ne zelene površine? Jer nije imao građevinsku dozvolu! Ja vas pitam zašto jednaki kriteriji ne vrijede za sve? Može li se graditi bez građevinske dozvole? Da je to napravio neki drugi gradonačelnik, već bi mu Državno odvjetništvo bilo za vratom. Vrištale bi naslovnice svih medija? A što je sad, “silenzio stampa”.

Možete lagati neke ljude neko vrijeme, ali ne sve ljude svo vrijeme. Dolazi vrijeme za istinu. Prema tome, gradonačelnik Zagreba ima dva izbora: neka ishodi građevinsku dozvolu ili vrati Jarun u prvobitno stanje, nikako ne smije raditi protuzakonito. Ukoliko nije znao za taj propust neka smjeni pročelnika Pavunu, jer je Ured za mjesnu samoupravu nadležan Zagrebačkim cestama ili direktora Zagrebačkih cesta Juricu Krležu, ako je radio na svoju ruku.” – zaključio je Bernardić.