Zdravstveni sustav nije održiv i mora se mijenjati

Trenutno pregledavate Zdravstveni sustav nije održiv i mora se mijenjati
Vesna Nađ - Zdravstveni sustav nije održiv i mora se mijenjati

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ gostovala je u emisiji Argumenti Hrvatskog katoličkog radija gdje je raspravljala o predstojećoj reformi i problemima u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Smatra kako zdravstvena reforma nikako da dođe do održivih ciljeva iako ministar Beroš tvrdi kako je to intencija, no objašnjava kako se ne može sve riješiti Pravilnicima koji se ionako ne donose pravovremeno. Navodi primjer pravilnika o uzgoju i medicinskoj uporabi konoplje koji još nije donesen iako je Zakon donesen 2019. godine. Komentirala je i duge liste čekanja.

„Čekati 8 mjeseci da dođeš na pregled je previše. Onda vam tamo kažu da nema više mjesta, dođi iduće godine, to nema smisla. Što se tiče informatizacije sustava tu su uzimane neke informatičke kuće koje se nisu povezale. Možda su bili nečiji kumovi. Kad se želite naručiti za pregled ako nemate vezu čekati ćete 6-12 mjeseci. Onda, ako imate novca, idete kod privatnika.“

Kaže kako jačanje javnog zdravstva mora biti primarni cilj jer je to jedini način da se osigura jednaka zdravstvena zaštita za sve građane. Navodi kako HZZO diktira kako će zdravstveni sustav funkcionirati te da daje premale limite bolnicama.

„Imamo hibridni sustav financiranja, 16.5% ide iz plaće i onda još saniraju iz proračuna, a to je opet novac tih istih građana koji su već dali 16.5%. Nikako da dođemo na nekakvu nulu, da nismo više u minusu. Ovakav zdravstveni sustav nije održiv, on se mora mijenjati organizaciono, kadrovski i financijski. Novac curi na sve strane, imamo manjak liječnika i medicinskih sestara, drugi smo u Europi po smrtnosti od onkoloških bolesti, preventiva i edukacija pacijenata nam je loša.“

Kaže kako ovom reformom nije zadovoljno ni medicinsko osoblje kao ni politika te da pod hitno treba mijenjati način financiranja zdravstvenih ustanova. Smatra kako je upitno koliko se ravnomjerno raspoređuju sredstva, te da kvaliteta i dostupnost usluge nije ista u Zagrebu ili u manjoj sredini.

Problematičnim vidi i prijenos osnivačkih prava na državu od 1.1.2024. jer bolnice koje su vlasništvu države su većinom te koje produciraju troškove koje ne možemo sanirati. Po pitanju problema mladih liječnika i nedostatka specijalizanata Nađ je ustvrdila kako je bitno dugoročno planiranje i poticanje liječnika. Navodi da se moraju osigurati uvjeti da specijalizanti žele ostati ovdje, da moramo privlačiti liječnike, a ne ih penalizirati, osigurati im stan, plaću, vrtić za djecu i druge uvjete.

„Imamo nacionalni strateški okvir za rak do 2030., a Ministarstvo nije donijelo akcijski plan. To je problem i to nedostaje – strategija i akcija. Smatram kako reforma neće uspjeti.“ – zaključila je Nađ.